1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Evraz prodal divizi Evraz Vítkovice Steel skoro za 2 mld Kč

Evraz logoOstrava - Ruská skupina Evraz prodala českou divizi Evraz Vítkovice Steel (EVS). Cenu oficiálně neoznámila, ale zřejmě za divizi dostala asi dvě miliardy korun.

Nový majitel, skupina soukromých investorů, chce dále rozvíjet společnost coby nezávislého hráče na trhu s válcovanými produkty. ČTK to rekl mluvčí EVS Jaromír Krišica. Server Patria.cz uvedl, že cena za EVS byla 89 milionů dolarů (téměř 1,8 miliardy korun), kromě toho noví majitelé převzali závazky za 198 milionů dolarů (téměř 3,8 miliardy korun).

Podle serveru jsou novými vlastníky Martinley Holdings, Nabara Holdings, Vitect Services, Hayston Investments a Dawnaly Investments. Každý z nich by měl mít stejný, dvacetiprocentní, podíl společnosti.

"Investoři mají v plánu zlepšit ekonomiku EVS prostřednictvím synergií vznikajících z možnosti nakupovat základní suroviny od různých nezávislých dodavatelů," uvedl Krišica. Investoři podle něj v nejbližší době neplánují významné změny v provozu společnosti ani ve složení managementu.

Předseda odborů EVS Zdeněk Kološ ČTK řekl, že odbory změnu vlastníka uvítaly. "Firma nebyla dobře řízená. Neměla zakázky a hlavně zaměstnanost se snižovala," řekl Kološ. Odboráři doufají, že s novými majiteli se situace podniku zlepší. "Když se o to někdo zajímá a chce to koupit, tak snad má naplánovaný nějaký rozvoj. Věříme, že to budou chtít pozvednout a zachovat zaměstnanost," řekl odborový předák.

Odboráři se snaží s novými vlastníky zkontaktovat a předpokládají, že i majitelé se budou chtít brzy spojit s nimi. Stávkovou pohotovost, ve které jsou odbory Evrazu už rok, zatím odboráři rušit nebudou. "Stávkovou pohotovost jsme vyhlásili kvůli hrozbě zavření ocelárny. Samozřejmě jestli se nový vlastník ozve, bude s námi jednat a dá nám nějaké záruky, pak stávkovou pohotovost stáhneme. Ale kdyby přišel s ještě horším programem, může to dopadnout i jinak," řekl Kološ.

Evraz Vítkovice Steel je třetí největší hutní společností v Česku. Zaměstnává zhruba 1100 lidí. Největší ruská ocelářská firma Evraz koupila ocelárnu v Ostravě v roce 2005 za 285 milionů dolarů.

14.04.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...