1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Hliníkárenská firma Rusal prohloubila loni ztrátu

aluminium pipelineMoskva - Ruská hliníkárenská společnost Rusal prohloubila v loňském roce ztrátu na 3,2 miliardy USD (63,9 miliardy Kč) z 528 milionů USD předloni. Hospodaření poškodil pokles cen hliníku a mimořádné náklady.

Firma současně oznámila, že pokračuje v jednání o restrukturalizaci části dluhu. Rusal je největším světovým producentem hliníku s podílem na trhu devět procent.

Příjmy klesly o 10,4 procenta na 9,77 miliardy USD. Výsledky zahrnují mimořádné odpisy hodnoty majetku a náklady na restrukturalizaci v celkovém objemu 1,9 miliardy USD. Firma loni kvůli omezování neefektivních provozů snížila produkci o téměř 8 procent na 3,857 milionu tun. Rusal má 47 závodů ve 13 zemích světa.

Ceny hliníku se nyní pohybují nejníže za více než čtyři roky. Důvodem je převis nabídky nad poptávkou, kvůli kterému stouply zásoby ve skladech londýnské burzy LME na rekord. Rusal uvedl, že průměrná cena hliníku na LME klesla loni o 8,6 procenta na 1845 USD za tunu.

Rusal nyní jedná o restrukturalizaci svého dluhu v objemu zhruba deset miliard USD. Firma uvedla, že již dokončila jednání s bankami Sberbank a Gazprombank, kterým dluží 4,9 miliardy USD a 660 milionů USD. V pokročilé fázi jednání je také s firmou PXF, u které má dluh 3,7 miliardy USD. Zřejmě však promešká termín splatnosti části tohoto dluhu.

Rusal dodal, že očekává, že celosvětová poptávka po hliníku poroste. Letos se má zvýšit o šest procent na 55 milionů tun, napsala agentura Reuters.

02.04.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...