1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Huisman vyrobí ve Sviadnově šestisettunový systém na údržbu vrtů

Huisman konstrukce buildingSviadnov - Společnost Huisman ze Sviadnova na Frýdecko-Místecku navrhne a v České republice poprvé vyrobí šestisettunové zařízení pro údržbu podmořských vrtů, takzvaný Well Intervention Systems.

Zakázka má hodnotu řádově miliony eur. ČTK o tom informoval Lukáš Klapil ze společnosti Huisman, která vyrábí jeřáby, vrtné soupravy a systémy pro pokládání potrubí na mořském dně.

"Systém může výrazně snížit náklady na revitalizaci a rekonstrukci vrtů. České techniky čeká výroba hlavní věže, navijáků a servisních jeřábů," uvedl Klapil.

Vyrobená soustava bude mít hlavní věž, navijáky a tří servisní jeřáby. "Věž váží s plnou výstrojí 600 tun a výška zdvihu věže je 50 metrů. Jeřáby budou mít nosnost od 12 do 160 tun. Zařízení má plánovanou životnost 20 let," uvedl Klapil.

Vedoucí strojní konstrukce společnosti Huisman Robert Muroň uvedl, že při údržbě vrtů systém umožní například výměnu komponent na mořském dně nebo aplikaci bezpečnostních uzávěrů vrtu. "Systém je také vybavený aktivní kompenzací vln přímo na navijácích a pasivní kompenzací uvnitř věže," uvedl Muroň.

Klapil uvedl, že dříve se většina revitalizačních prací dělala z velkých a drahých vrtných lodí. Well Intervention Systems lze umístit na jednotrupé plavidlo nebo na malé poloponorné zařízení. "Tím se výrazně sníží náklady na rekonstrukci vrtu. Provoz vrtu je tak výrazně levnější než za přítomnosti vrtné lodi," uvedl PR zástupce společnosti Huisman Vojtěch Bednář.

Společnost Huisman vyrábí "hi-tech" strojírenské výrobky, její technici se podíleli například na výrobě největšího lodního sloupového jeřábu na světě s nosností 5000 tun nebo na výrobě zařízení pro vyzdvižení ponorky Kursk. Firma je členem nadnárodní skupiny Huisman, jejíž centrála je v Nizozemsku. V České republice firma zaměstnává 600 lidí.

11.08.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...