1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Kovohutě Příbram loni opět utržily přes dvě miliardy korun

steel factoryPříbram - Společnost Kovohutě Příbram nástupnická loni opět dosáhla tržeb přes dvě miliardy korun. Meziročně to představuje nárůst o 2,5 procenta.

Jde o druhé nejvyšší tržby v historii, sdělil ČTK marketingový manažer společnosti Miroslav Jarolímek. Údaje o zisku podnik nezveřejnil.

Větší tržby společnost zaznamenala podle Jarolímka jen před krizí v roce 2007. "Výše tržeb je také ovlivněna převedením určitých zakázek z klasického systému nákup-prodej na přepracování, kdy si rozhodující zákazníci sami dodají olověné baterie a odeberou pak hotové olovo," uvedl.

Podnik v roce 2013 vyrobili téměř 44.000 tun surového olova. Průměrná denní výroba pecí byla kolem 130 tun, což je druhá nejvyšší výroba v historii hutě. Zrecyklováno bylo téměř 62.000 tun olověných odpadů. Loni kovohutě vyrobily také 7,5 tuny drahých kovů, jakými jsou zlato, stříbro, palladium, platina a rhodium. "V rámci ekologických služeb firmy se dále od občanů vykoupilo 147 tun olověných baterií," dodal Jarolímek.

Kovohutě Příbram jsou zpracovatelem odpadů s obsahem olova a cínu, výrobcem olova, jeho slitin a dalších výrobků, zpracovatelem odpadů s obsahem drahých kovů a odpadů elektrických a elektronických zařízení. Na vrátnici v Příbrami nepřetržitě vykupují olověné baterie a odebírají elektroodpad, tužkové nebo zinkouhlíkové baterie pro ekologickou recyklaci. Firma také vykupuje a recykluje odpady z autovraků, například autokatalyzátory, kabely, cívky či plošné spoje. Recykluje i polypropylen z olověných baterií a dalších odpadů.

Kovohutě jsou také vydavatelem měsíčníku Xantypa. V oblasti odpadů s obsahem drahých kovů mají rozhodující podíl ve společnosti Galmet a na Slovensku vlastní dceřinou firmu Kovohuty SK. Na zpracování osvětlovacích zařízení vlastní Recyklaci Ekovuk.

03.04.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...