1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Lounská vagonka má zakázky zajištěny do začátku roku 2015

train wheelLouny - Strojírenská firma Heavy Machinery Services (dříve Legios), která má své závody v Lounech, Horním Slavkově a Nymburku, má zakázky zajištěny do začátku roku 2015.

Soudem nařízená reorganizace výroby má za cíl nejen najít úspory, ale také zvýšit efektivitu výroby a zajistit sociální jistoty pro zaměstnance. ČTK to řekl mluvčí společnosti Michal Donath. Českobudějovický krajský soud vyhlásil na jaře úpadek firmy.

V insolvenčním řízení se přihlásilo několik desítek věřitelů. "Insolvenční správce spoustu z přihlášených pohledávek popřel. Vyřešení sporných pohledávek náleží výlučně soudu, nikoliv společnosti v insolvenci," uvedl Donath. K insolvenci samotné se společnost podle něj vyjadřovat nebude.

Firma bude dále podnikat ve strojírenské výrobě. Podnik rozšíří podle mluvčího v souvislosti s rostoucí zahraniční poptávkou železniční sortiment o další výrobky. "Po reorganizaci se společnost bude profilovat rovněž jako subdodavatel dílů pro výrobce těžebních a dalších náročných strojních prvků a zařízení," doplnil Donath.

Strojírenská výroba skončila v Českých Velenicích. "Aktuálně zůstanou v provozu s dobrou perspektivou tři závody," uvedl Donath. Ve všech závodech nyní pracuje zhruba 1100 lidí. Jejich celkový počet se nemění, ale mění se podle mluvčího náplň jejich práce. Konsolidované tržby všech závodů se v posledních letech podle Donatha pohybují v řádu dvou miliard ročně. Nedávno podnik uzavřel kontrakt s německým dopravcem na dodávku stovky výsypných vozů za více než deset milionů eur (asi 275 milionů korun).

Firma měla od roku 2010 název Legios. Předtím používala tradiční, ale pro cizince obtížně vyslovitelnou zkratku Lostr (Lounské strojírny). Firma začala v roce 1998 vyrábět nákladní vagony, předtím různá drážní vozidla jen opravovala.

11.08.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...