1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Německý ZF zdvojnásobí ve Staňkově výrobu náprav a převodovek

zf logoStaňkov - ZF Staňkov, výrobce náprav a převodovek pro stavební stroje a vysokozdvižné vozíky z Domažlicka, rozšířil výrobní kapacitu na dvojnásobek. Do nové haly investovala mateřská firma ZF z Pasova 135 milionů korun.

Na přelomu loňského a letošního roku nabral závod 60 nových zaměstnanců a nyní jich má 185. Podle zakázek se může rozšířit o jednu až dvě haly až na 300 zaměstnanců. ČTK to řekli šéf projektu nové haly Sanjay Jadhav a personální vedoucí Bohumila Tolarová.

"Už příští rok plánujeme s 200 zaměstnanci obrat 110 milionů euro (zhruba tři miliardy korun), což byl mělo být o třetinu více než loni i letos," uvedl Jadhav. Podle něj světová poptávka po komponentech a sestavách hnacích systémů stále roste.

Podnik rozšířil výrobní plochu na dvojnásobek, tedy na 13.000 metrů čtverečních, kde má nyní šest výrobních linek na vysokozdvižné vozíky a dvě na stavební stroje. "Hlavní cílem příštích měsíců je uspořádat výrobu v obou halách tak, aby co nejlépe vyhovovala současným i budoucím projektům. Do nové haly nyní přesuneme montáž pohonných jednotek pro vysokozdvižné vozíky, která je odlišnější než díly pro stavební stroje," uvedl Tolarová. Staňkovský závod, mezi jehož klíčové zákazníky patří John Deere, Volvo, Terex, Toyota, Doosan, Caterpillar, Hidromek, NHMG a Weidemann, začíná s důležitou výrobou dílů pro zemědělské stroje. Zatím vyrábí nápravy pro kolové nakladače a pro traktory a dále převodovky a nápravy pro vysokozdvižné vozíky. "Hlavních zákazníků je deset, ale celkově do stovky," uvedla Tolarová.

Německá ZF už investovala ve Staňkově do staveb zhruba 300 milionů korun a další desítky milionů šly do strojů převedených od mateřské firmy. Město se 3200 obyvateli přivedlo podle starosty Alexandra Horáka investorovi zdarma sítě v hodnotě čtyř milionů korun až k hranici pozemku, který mu prodalo za nízkou cenu. ZF má koupený pětihektarový pozemek, zastavěná je více než polovina. "Máme prostor ještě pro jednu nebo dvě haly s výrobní plochou do 12.000 m2," uvedl Jadhav.

ZF je jedna z mála firem na Domažlicku, která expanduje. S EvoBusem Holýšov by se měla stát největší strojírenskou továrnou v oblasti. ZF je první investor v průmyslové zóně na hlavním tahu Plzeň - Domažlice - Bavorsko, kde je ještě 15 hektarů.

ZF zahájil s 30 lidmi výrobu ve Staňkově v září 2009. Skupina má nyní ve 122 závodech po světě zaměstnáno zhruba 75.000 lidí. S obratem 18 miliard euro (téměř 500 miliard Kč) patří mezi deset největších dodavatelů pro automobilky na světě, v Evropě je třetí.

20.09.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...