1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Nové tramvaje Škoda jsou plně schválené pro slovenské koleje MHD

Skoda PlzenPlzeň - Nejnovější tramvaje Škody Transportation získaly na Slovensku typové schválení a průkazy způsobilosti. Plzeňské strojírny jich dodají do konce roku do Bratislavy 45, a to jak v obousměrné i jednosměrné variantě.

ČTK to řekl obchodní ředitel Škody Transportation Jaromír Jelínek.

Podnik loni vyhrál v Bratislavě dvě veřejné soutěže na 15 obousměrných a 15 jednosměrných tramvají. Loni v dubnu uplatnil Dopravní podnik Bratislava první opci na dalších 15 obousměrných vozů; všech 45 tramvají bude ve městě letos. Dalších 15 jednosměrných vozů z poslední opce pak do poloviny roku 2016. První kontrakt na 15 obousměrných a 15 jednosměrných tramvají měl hodnotu 1,9 miliardy korun. Všech 60 vozidel by mělo stát zhruba 3,8 miliardy Kč. Škoda dodává do Bratislavy také 120 nových trolejbusů za 1,6 miliardy Kč.

"K dnešnímu dni je v Bratislavě předáno deset tramvají. Je v nich dostatek místa, vhodné umístění zádržných systémů, kompletní klimatizace včetně kabiny řidiče a mají velmi klidný chod," řekl Jelínek. Do zkušebního provozu vyjel první nízkopodlažní vůz loni v listopadu.

Do jednosměrných pětičlánkových tramvají 29 T se vejde až 241 cestujících, z toho míst k sezení je 69. Do obousměrných tramvají 30 T pak celkem 242 cestujících a je tam 52 sedadel. Vozidla zároveň disponují kamerovým systémem s šesti vnitřními a šesti vnějšími kamerami, které zvyšují bezpečnost cestujících.

Maximální provozní rychlost je 65 km/h. "Snadno dostupná elektrická výzbroj se nachází na střeše vozidla. Při brzdění navíc dochází k rekuperaci energie, což společně s asynchronními trakčními motory snižuje náklady na provoz i údržbu," uvedl Jelínek.

15.06.2015  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...