1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Papcel Litovel letos plánuje zvýšit tržby na miliardu Kč

Papcel buildingLitovel - Společnost Papcel z Litovle na Olomoucku, která je předním tuzemským výrobcem strojů a zařízení pro papírenský průmysl,

letos navzdory konfliktu na Ukrajině plánuje zvýšit tržby meziročně zhruba o 12 procent z loňských 898,3 milionu korun na rekordní miliardu korun. ČTK to řekl generální ředitel a majitel Papcelu David Dostál. Papcel drtivou většinu produkce exportuje, přičemž hlavním vývozním trhem je Rusko.

Za prvních osm měsíců Papcel podle Dostála vykázal tržby 402 milionů korun, přičemž na konci roku by tržby měla posílit expedice zařízení a fakturace služeb do Běloruska a Ruska. V závěru roku 2013 totiž Papcel zahájil dodávku prvních strojů pro nový papírenský závod v Bělorusku. Zakázka na stavbu a vybavení běloruského závodu v celkové hodnotě 69 milionů eur (1,9 miliardy korun) má být dokončena v roce 2015.

Papcel letos získal další nové zakázky v Rusku i Bělorusku. V červenci vedení litovelského podniku podepsalo v Rusku smlouvu na rekonstrukci papírenského stroje na výrobu pytlového papíru a papíru pro výrobu vlnité lepenky. Hodnota tohoto kontraktu převyšuje pět milionů eur (140 milionů korun).

V červnu společnost Papcel uzavřela v Bělorusku kontrakt na rekonstrukci linky na zpracování sběrového papíru a na dodávku kompletní linky do Bulharska. Hodnota bulharské zakázky je přes 2,7 milionu eur (74 milionů Kč). "Projekt je určen pro skupinu zaměřující se na ekologické zpracování odpadů a recyklaci. Jeho financování je podporováno z fondů EU," podotkl Dostál. První zakázku v srpnu Papcel získal ve Vietnamu, kde v jedné papírně provede technologický audit linky zakoupené v Kanadě.

Společnost Papcel loni zvýšila tržby meziročně o pět procent na 898 milionů korun z 853 milionů o rok dřív. Více než 70 procent tržeb loni Papcel získal díky dodávkám papírenských technologií pro zákazníky z východní Evropy. Hlavním exportním trhem Papcelu bylo opět Rusko, za kterým následovalo Bělorusko. Největšími projekty loňského roku byla rekonstrukce papírenského stroje v ruské Penze a dodávky papírenských zařízení do Turecka a Egypta.

Podnik Papcel vyrábí a dodává stroje a zařízení pro kompletní linky papírenských strojů. Zajišťuje kusové dodávky, opravy, repase a rekonstrukce výrobních uzlů a celých technologií. Na konci srpna Papcel zaměstnával 258 pracovníků.

11.09.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...