1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Plzeňský Doosan dodá do Švédska turbínu za stovky milionů Kč

Doosan Skoda Power logoPlzeň - Šestý kontrakt ve Švédsku získaly za posledních osm let plzeňské strojírny Doosan Škoda Power.

Do továrny na výrobu celulózy firmy Södra Cell v jihošvédském městě Värö dodá za stovky milionů korun novou 64megawattovou turbínu, díky níž se místní elektrárna rozšíří, uvedl výrobce v tiskové zprávě. Nový blok na biomasu zvýší podíl zelené energie na úkor fosilních paliv.

Škoda Power turbínu na místě smontuje a uvede do provozu. "Zajistí výrobu elektrické energie pro celulózku, její eventuální přebytek bude dodáván do sítě," uvedl výrobce.

Plzeňský Doosan dodal do švédské továrny turbosoustrojí o výkonu 60 MW už v roce 2007. Na vítězství v nové soutěži měla podle mediální zástupkyně Jany Pečenkové významný podíl spokojenost provozovatele s dříve dodanými turbínami pro města Värö a Mönsteraas, kde má švédský výrobce buničiny turbínu Škoda 50 MW. "Při výběru dodavatele jsme zvolili Doosan Škoda Power, protože předložila velmi konkurenceschopnou nabídku. Kromě toho jsme velmi spokojeni s turbínou Škoda, která je ve Värö provozována od roku 2007," řekl šéf celulózky Jonas Eriksson.

"V různých stadiích realizace jsou turbíny další švédské elektrárny - Lund 39 MW, Växjö 39 MW a Värtan 131 MW," uvedla. Loni v únoru získal plzeňský podnik kontrakt na dodávku parní turbíny do Stockholmu, také za stovky milionů korun. Nový blok pro kombinovanou výrobu tepla a elektřiny z biomasy bude mít výkon 154 MW a do provozu najede počátkem roku 2016. V lednu 2013 získala firma další stomilionový kontrakt na turbosoustrojí 39 MW pro nově budovaný blok Sandvik 3, který zprovozní do konce letošního roku v jihošvédském kraji Kronoberg.

Doosan Škoda Power se 1400 zaměstnanci utržil loni rekordních více než devět miliard korun a letos má atakovat deset miliard. Firma, která má zhruba osmiprocentní podíl na celosvětovém trhu, téměř 100 procent turbín vyváží. Dlouhodobě má plně vytíženou výrobní kapacitu.

15.07.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...