1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Plzeňský Doosan Škoda Power zprovoznil velké turbosoustrojí ve finské celulózce

Doosan skoda power logo 2024Plzeň - Plzeňský Doosan Škoda Power, významný světový výrobce turbín, zprovoznil velké turbosoustrojí ve finské celulózce ve městě Kemi. Jde o nejmodernější turbosoustrojí o výkonu 270 MW ve dřevozpracujícím závodě skupiny Metsä.

Výrazně zvýší efektivitu a udržitelnost výroby buničiny, řekla ČTK mediální zástupkyně Doosanu Natálie Sedláčková. Hodnotu kontraktu neuvedla.

"Kemi Bioproduct Mill, součást předního evropského výrobce celulózy a papíru Metsä Fiber, je moderní závod na zpracování bioproduktů, který využívá špičkovou technologii k výrobě vysoce kvalitní buničiny ze dřeva pocházejícího z udržitelných zdrojů," uvedla Sedláčková. Turbína Doosan Škoda Power má podle ní vyspělou konstrukci a inovativní funkce.

"Dřevozpracující závod v Kemi je významnou investicí skupiny Metsä, která chce zásadně změnit uhlíkovou stopu průmyslové výroby buničiny. Podnik ročně vyprodukuje asi 1,5 milionu tun buničiny z měkkého a tvrdého dřeva a mnoho dalších bioproduktů," řekla Sedláčková. Vyrobí také za rok dvě terawatthodiny elektrické energie z obnovitelných zdrojů, což odpovídá asi 2,5 procenta celkové finské výroby elektřiny. Nahrazením fosilních paliv obnovitelnou energií celulózka výrazně sníží emise skleníkových plynů.

"Splnili jsme všechny požadavky a úspěšně dokončili projekt. Museli jsme čelit především omezením spojeným s pandemií covid-19," řekl projektový manažer plzeňských strojíren Jindřich Závodný.

Plzeňský Doosan, jehož turbíny pracují v 63 zemích, dodává až z 90 procent do ciziny. Jeho roční tržby dosahují téměř pěti miliard korun. Strojírny s více než stoletou tradicí, které mají téměř desetinový podíl na světovém trhu parních turbín, produkují a dodávají zařízení s výkonem tři až 1200 megawattů. Využívají je paroplynové, uhelné, jaderné, kogenerační a solární elektrárny i spalovny biomasy.

Metsä Fibre se podle Sedláčkové zavázal k udržitelnému a odpovědnému lesnímu hospodaření.

21.02.2024 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...