1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Provozovatel slovenské ocelárny požádá o ochranu před věřiteli

steel factory3Strážske - Slovenská společnost Slovakia Steel Mills (SSM), která provozuje ocelárnu u Michalovců na východě země, plánuje požádat o ochranu před věřiteli.

Firma uvedla, že její vedení se v této souvislosti rozhodlo požádat o vypracování restrukturalizačního plánu. Firma krok vysvětluje vývojem z poslední doby, ale i prodlužujícím se obdobím nejistoty, kterou podle ní vyvolal prodej pohledávky České exportní banky vůči Slovakia Steel Mills.

Společnost Slovakia Steel Mills byla založena v roce 2007. Ocelárnu a válcovnu s projektovanou roční kapacitou 600.000 tun ocelových sochorů a 500.000 tun válcovaných výrobků začala v obci Strážske u Michalovců stavět v roce 2008. Výrobu stavební oceli zahájila o tři roky později. V současnosti přímo zaměstnává 480 lidí.

"Vzhledem k vývoji společnosti v posledním období a prodlužujícímu se období nejistoty, vyvolanému prodejem pohledávky České exportní banky, a.s. vůči SSM a dlouhotrvajícímu procesu, se vedení společnosti rozhodlo požádat specializovanou právní kancelář o vypracování restrukturalizačního plánu, kterým společnost SSM požádá o ochranu před věřiteli," uvedla firma v dnešním sdělení.

Na východním Slovensku podniká také americká ocelářská skupina U.S. Steel, která v roce 2000 získala výrobní část tehdejších Východoslovenských železáren. Koncern v košickém závodě vyrábí například za tepla a za studena válcované výrobky, včetně plechů s povrchovou úpravou. U.S. Steel před lety zvažovaly jejich prodej. Loni ale slovenská divize podepsala dohodu s vládou v Bratislavě, podle níž si americké ocelárny košický závod ponechají dalších nejméně pět let výměnou za úlevy od slovenské vlády.

16.09.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...