1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Ruská ocelárna Evraz loni prohloubila ztrátu o 35 procent

Evraz logoMoskva - Největší ruská ocelárna Evraz loni prohloubila čistou ztrátu o 35 procent na 572 milionů USD (11,4 miliardy Kč), přičemž upozornila, že její podnikání ohrožuje ukrajinská krize.

Evraz také vyplatí dividendu šest centů na akcii díky prodeji své české divize Evraz Vítkovice Steel (EVS).

Ocelářský průmysl, který je měřítkem zdraví globální ekonomiky, v loňském roce trápil pokles poptávky v Evropě a obavy o výhled čínské ekonomiky. Příjmy Evrazu se snížily o 2,1 procenta na 14,4 miliardy USD a konsolidovaný zisk před zdaněním, úroky a odpisy (EBITDA) klesl o deset procent na 1,8 miliardy USD.

Evraz, ve kterém vlastní podíl ruský miliardář Roman Abramovič, dodal, že začátek letošního roku byl mírně pozitivní, upozornil však, že politická rizika zůstávají. "Politický vývoj kolem Ukrajiny by mohl mít dopad na naše operace, protože máme majetek jak na Ukrajině, tak v Rusku. Nicméně k dnešnímu dni nebyly naše operace negativně ovlivněny," uvedla firma v prohlášení. Ukrajinská divize měla loni na celkových příjmech Evrazu podíl sedm procent, napsala agentura Reuters.

Evraz na počátku tohoto měsíce oznámil, že prodal českou divizi EVS skupině investorů za 287 milionů USD, včetně dluhu. Do skupiny investorů patří Martinley Holdings, Nabara Holdings, Vitect Services, Hayston Investments a Dawnaly Investments. Investoři mají v plánu dále rozvíjet společnost coby nezávislého hráče na trhu s válcovanými produkty.

EVS je třetí největší hutní společností v Česku. Zaměstnává zhruba 1100 lidí. Ruský Evraz koupil ocelárnu v Ostravě v roce 2005 za 285 milionů dolarů.

16.04.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...