1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Ruské ocelárny Evraz se přehouply do mírného zisku

Evraz logoMoskva - Největší ruská ocelářská skupina Evraz se v prvním pololetí přehoupla ze ztráty do mírného zisku, její výnosy ale dál klesly.

K návratu do kladných čísel přispěla "optimalizace" majetku, jejíž součástí byl i prodej ztrátové ostravské společnosti Vítkovice Steel. Plyne to z dnešního sdělení podniku, který zčásti ovládá ruský miliardář a vlastník londýnského fotbalového klubu Chelsea Roman Abramovič.

Evraz vytvořil za pololetí čistý zisk jeden milion dolarů (21 milionů Kč) ve srovnání se ztrátou 146 milionů dolarů před rokem. Analytici v anketě agentury Reuters čekali zisk 98 milionů USD.

Výnosy meziročně klesly o sedm procent na 6,8 miliardy dolarů. Konsolidovaný zisk před úroky, daní, odpisy a amortizace (EBITDA) naopak o 17 procent vzrostl a dostal se na 1,1 miliardy dolarů.

Za celý loňský rok Evraz prohloubil čistou ztrátu o 35 procent na 572 milionů USD. Jeho celkové výnosy klesly o 2,1 procenta na 14,4 miliardy USD.

Evraz v dubnu oznámil, že prodal svou českou dceřinou firmu Evraz Vítkovice Steel skupině investorů za 287 milionů dolarů včetně dluhu. Do skupiny těchto investičních firem se sídlem na Kypru patří Martinley Holdings, Nabara Holdings, Vitect Services, Hayston Investments a Dawnaly Investments. Podle médií jde o Ukrajince z ocelářského holdingu Průmyslový svaz Donbasu.

05.09.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...