1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Ruský Severstal je prý blízko dohody o prodeji závodů v USA

steel factory3Moskva - Ruská ocelárna Severstal je blízko dohody o prodeji svých závodů ve Spojených státek firmám Steel Dynamics Inc. a AK Steel Holding Corp. Hodnota dohody by se mohla pohybovat kolem dvou miliard USD (40,5 miliardy Kč).

Podle zdrojů má Steel Dynamics koupit závod v Mississippi a AK Steel závod v Michiganu. Odchod Severstalu z USA přichází v době rostoucího napětí mezi Amerikou a Ruskem kvůli Ukrajině. Severstal však začal hledat kupce pro svůj americký majetek již v prosinci, tedy ještě předtím, než napětí začalo.

Severstal kontroluje miliardář Alexej Mordašov. Ani on ani firma zatím nejsou cílem sankcí ze strany Evropské unie nebo USA, i když podle informací z dubna vlastnily Mordašovovy firmy podíl zhruba šest procent v bance Rossija, na kterou se zaměřily sankce USA.

Severstal se minulý týden dohodl na prodeji své americké uhelné divize kanadské firmě Corsa Coal za 140 milionů USD.

Mluvčí Severstalu a AK Steel se ke zprávě odmítli vyjádřit. Ve firmě Steel Dynamics nebyl k zastižení nikdo, kdo by se ke zprávě vyjádřil.

Americké ocelárny od vypuknutí finanční krize bojují s nadměrnou kapacitou a poklesem cen. V současnosti zůstává nevyužito podle údajů Amerického institutu železa a ocele zhruba 21 procent kapacity v zemi. Na druhé straně se americkým ocelárnám podařilo prostřednictvím právních cest omezit levný dovoz.

26.07.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...