1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Škoda Power loni utržila 9,3 miliardy Kč, chce zakázku v USA

Skoda JS workersPlzeň - Plzeňská strojírna Doosan Škoda Power loni utržila zhruba 9,3 miliardy korun, což je přibližně o 1,3 miliardy více než v roce 2012. Provozní zisk firmě, která se specializuje hlavně na výrobu a instalaci turbín, klesl na 1,5 miliardy korun.

Informují o tom Hospodářské noviny (HN). Společnost by nyní chtěla získat zakázku v USA.

Škodě Power rostou v posledních letech tržby o desítky procent. V roce 2011 utržila 6,3 miliardy korun, tedy o tři miliardy méně než loni. Letos by tržby mohly podle výhledu strojíren činit až 9,9 miliardy korun. Za poslední roky narostl o několik set i počet zaměstnanců, v současné době ve Škodě Power pracuje 1370 lidí.

V roce 2009 plzeňskou firmu koupila korejská skupina Doosan. Podle ředitele Jiřího Šmondrky to Škodě ulehčilo zejména vstup na nové trhy, za poslední tři roky měla společnost 99 procent zakázek ze zahraničí. Na celosvětovém trhu má osmiprocentní podíl, je jedním z pěti hlavních světových výrobců turbín.

Škoda Power nyní plánuje proniknout i do USA, kde ještě žádný kontrakt nezískala. Zhruba do měsíce by se ale firma měla dozvědět výsledek tendru na dodávku turbíny o výkonu 80 megawattů na Floridu.

Jen během března firma oznámila, že dodá strojovny s turbínou do Chile, Polska a Německa. Každá ze zakázek má hodnotu stovek milionů korun.

02.04.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...