1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Strojírenská firma Excon Steel je v insolvenčním řízení

machinery 2Praha - Městský soud v Praze zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou EXCON Steel. Návrh podala brněnská přepravní společnost MAXiTRANS, která má údajně vůči podniku neuhrazené milionové pohledávky.

Vyplývá to z insolvenčního rejstříku. Zástupce Excon Steel ČTK řekl, že firma nyní situaci vyhodnocuje a vyjádří se k ní později.

Společnost Maxitrans loni přepravila z hradeckého závodu několik rozměrných zásilek do Bremenhavenu v Německu. Konstrukce sloupů větrných elektráren firma vezla kombinovaně po železnici a silnici a obstarala také přepravu podpěr zpět do Česka. Celková dlužná částka představuje 7,5 milionu korun. Dalšími věřiteli jsou společnosti GOIS, DELS HK a FORWARDER, doplnila společnost Maxitrans v insolvenčním návrhu.

Insolvenční soud vyzval všechny věřitele k uplatnění pohledávek. Lhůta podle něj potrvá až do rozhodnutí o úpadku.

Společnost Excon Steel, která sídlí v Praze, ale hlavní závod má v Hradci Králové, se zabývá mimo jiné výrobou speciálních ocelových konstrukcí. Firma měla být například jedním z dodavatelů při plánované výstavbě temelínské elektrárny, když podepsala dohodu o budoucí spolupráci s francouzskou společností Areva i americkým Westinghouse. Projekt dostavby jaderné elektrárny ale nakonec česká vláda zastavila.

Firma má svůj původ v devatenáctém století, kdy byla založena První česká akciová strojírna. Postupně se stala významným průmyslovým podnikem a v roce 1921 součástí největšího strojírenského koncernu Škodových závodů. V roce 2003 ji odkoupila pražská inženýrská firma EXCON. Podle údajů účetní závěrky z roku 2012 tehdy zaměstnávala téměř 280 lidí.

29.07.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...