1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Strojírny ZVU POTEZ zřejmě změní majitele

machinery 1Brno - Strojírny ZVU POTEZ z Hradce Králové chce prostřednictvím společnosti ZWU Invest ovládnout švýcarská skupina SAFICHEM. Transakci začal posuzovat Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), který už zahájil správní řízení.

ÚOHS bude posuzovat oblast výroby a dodávek technologických zařízení pro chemický, energetický, potravinářský, pivovarnický a cukrovarnický průmysl, což jsou oblasti, ve kterých hradecká firma podniká.

Antimonopolní úřad vede pouze zjednodušené řízení. Rozhodnout o povolení spojení by měl do konce července.

Strojírny ZVU POTEZ vyrábějí zařízení pro potravinářský, chemický a energetický průmysl. Předloni měly tržby 650 milionů korun. Loni na podzim strojírny oznámily, že postaví v Etiopii pivovar za půl miliardy korun s roční kapacitou 600.000 hektolitrů piva.

Strojírny dosud podle dostupných informací vlastnily čtyři fyzické osoby. Největší podíl - 45 procent měl Jiří Flídr. Firmu ZWU invest podle databáze Prodata vlastní z 90 procent společnost SAFINA ASSETS, a.s., která je dceřinnou společnosti švýcarské SAFICHEM GROUP AG.

Safina assets vznikla rozdělením společnosti Safina. Ta také patří pod švýcarskou matku SAFICHEM GROUP AG. Ta v Česku, která v ČR ovládá ještě Chemoprojekt, a.s., CHEMOPROJECT NITROGEN a.s., TECHNOEXPORT, a.s., VUAB Pharma, a.s. a PACOVSKÉ STROJÍRNY, a.s. Také Pacovské strojírny se zabývají dodávkami pro potravinářský průmysl a jejich výrobky končí například v pivovarech.

17.07.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...