1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Vývoz a dovoz obráběcích a tvářecích strojů loni meziročně nepatrně klesl

LVD machinePraha - Vývoz a dovoz obráběcích (OS) a tvářecích strojů (TS) loni meziročně nepatrně klesl. Hodnota dovezených strojů byla o čtyři procenta vyšší než vyvezených do zahraničí. Největším exportním trhem bylo tradičně Německo, do kterého se z celkového objemu vyvezlo meziročně o osm procentních bodů více strojů.

Naopak dovoz z největší evropské ekonomiky se meziročně snížil o čtyři procentní body. Vyplývá to ze statistiky Svazu strojírenské technologie (SST).

Největší meziroční nárůst vývozu o 24 procent zaznamenaly soustruhy a o 17 procent stroje na vrtání, frézování a řezání závitů. Podle ředitele SST Oldřicha Paclíka to je důsledkem rostoucí poptávky obranného průmyslu ve světě. Zvýšil se ale také export strojů pro broušení, ostření, honování a lapování, které tvořily třetinu celého vyvezeného objemu OS a TS za rok 2023. Naopak o téměř polovinu meziročně poklesl vývoz tvářecích strojů včetně lisů a o 31 procent fyzikálně-chemických strojů. Loni se vyvezlo obráběcích a tvářecích strojů za 11,5 miliardy korun.

Dovoz různých typů strojů se loni meziročně téměř nezměnil, dohromady šlo o produkty za 11,9 miliardy korun. Z celkového objemu dovezených strojů měly největší, jednatřicetiprocentní podíl tvářecí stroje a lisy.

Meziročně nezaznamenal změnu počet vyvezených a dovezených náhradních dílů a příslušenství. Těch se vyvezlo za 7,4 miliardy korun a dovezlo za 6,5 miliardy korun.

Až do roku 2021 Česko pravidelně obráběcí a tvářecí stroje spíše vyváželo, než dováželo. Během tohoto roku se ale hodnoty změnily a v roce 2022 už Česko stroje spíše dováželo. Největšího vrcholu v exportu strojů ČR dosáhla v roce 2018, kdy se vyvezlo OS a TS za 17,6 miliardy korun. Dovoz byl nejvyšší v roce 2015, kdy bylo těchto strojů za 15,2 miliardy korun.

"Celkový import OS a TS meziročně nepatrně klesl, ale stále zůstává nad úrovní celkového exportu, na což jsme před rokem 2022 nebyli zvyklí. Je to důsledek výrazného poklesu exportu do Ruska od roku 2022. Výsledky exportu a importu obráběcích a tvářecích strojů za rok 2023 potvrzují naše očekávání i z pohledu produkce, kde však budou výsledky po pololetí letošního roku," sdělil Paclík ČTK.

Nejvíce obráběcích a tvářecích strojů se loni z Čech vyvezlo do Německa. Byly to stroje za 3,2 miliardy korun, a tvořily tak 28 procent celého vyvezeného objemu. Po spolkových zemích následovalo Slovensko s osmiprocentním podílem a Čína, do které se vyvezly stroje za téměř 784 milionů korun.

Německo loni do ČR dovezlo obráběcí a tvářecí stroje za 4,2 miliardy korun, což bylo 35 procent importovaného objemu. Následovala Itálie s téměř desetiprocentním podílem a Japonsko s podílem 8,5 procenta. O procentní bod meziročně klesl dovoz produktů z Číny, naopak o 1,5 procentního bodu vzrostl import strojů z USA.

20.02.2024 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...