1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

ARMATURY Group, a.s.

armatury group 1515 let na trhu oslaví novými firemními prostory

Bez kvalitních armatur se neobejde žádná elektrárna. Využívány jsou i v řadě dalších odvětví, jako je třeba chemický nebo hutní průmysl. K předním výrobcům armatur patří česká společnost ARMATURY Group, a.s., která si letos připomíná 15. výročí svého založení.

Oslaví ho důstojně – podstatná část firmy se tento rok přestěhuje do nových prostor v Dolním Benešově, aby mohla začít další etapa vývoje společnosti.

Armatury vyráběné v České republice směřují do celé řady zařízení v různých segmentech i teritoriích. Společnost ARMATURY Group, a.s., je mimo jiné osvědčeným dodavatelem pro oblast jaderné energetiky. Armatury s logem společnosti spolehlivě pracují na blocích v tuzemsku, na Slovensku, ale najdeme je i v celé řadě elektráren v Rusku, Indii nebo v Číně. Dodejme, že podíl dodávek do energetického sektoru na celkových tržbách firmy se každoročně zvyšuje a loni přesáhl 40 %.

Armatury pro ruské jaderné elektrárny

V posledním období realizovala společnost ARMATURY Group hned několik významných zakázek. Jednou z nich byla dodávka 316 kusů armatur do ruských jaderných elektráren Novovoroněžská a Bělojarská, kterou si u české firmy objednala společnost ROSATOM. „V případě Bělojarské elektrárny se jednalo o dodávku armatur pro reaktor BN 800. Dokončení výstavby největšího bloku tohoto typu v Rusku ale předcházely technické i politické problémy, které dostavbu zpozdily,“ sdělil Ing. Petr Groh, výkonný ředitel společnosti ARMATURY Group, a.s. Ruská federace potřebovala výpadek v dodávkách armatur rychle vyřešit, a proto zadala svým strategickým dodavatelským společnostem pokyn vyhledat a zajistit spolehlivého dodavatele. „Naše společnost na základě rostoucí image v žádosti o zajištění plánovaného objemu armatur uspěla. Svoji roli při úspěšném uzavření zajímavého kontraktu sehrály termínové kapacity, technické provedení i flexibilita,“ vysvětlil výkonný ředitel a dodal: „Předmětem naší dodávky byla vysokotlaká šoupátka světlosti DN 200 až 350, středotlaká šoupátka světlosti DN 100 až 500 a zpětné klapky světlosti DN 150 a 250. Celkově se jednalo asi o 60 armatur.“

Armatury jsou vyrobené z uhlíkové oceli a jsou určené k provozu 3. bezpečnostní třídy. Jak podotkl Petr Groh, jejich výroba s sebou přinesla řadu konstrukčních a technických požadavků, které vyplynuly z nutnosti maximálního přiblížení se původním projektovaným armaturám. Současně bylo potřeba splnit aktualizované a nově vydané normy Ruské federace v oblasti jaderné energetiky. „To pro nás znamenalo připravit řadu zcela nových dokumentů podléhajících speciálnímu procesu schvalování. V průběhu výroby byl na naši společnost vytvořen obrovský tlak ze strany konečného uživatele ve věci zkrácení konečného termínu dodávky. V procesu výroby proběhlo i několik auditů a jednání v naší společnosti i v Rusku. Výsledkem snažení celého týmu byla úspěšná přejímka v dohodnutém termínu a následně okamžitá expedice armatur, které se staly nedílnou součástí jednotlivých segmentů a okruhů nového bloku BN 800 Jaderné elektrárny Bělojarská,“ popsal průběh zakázky výkonný ředitel.

Obří odběrová klapka i nový kulový kohout

K zajímavým zakázkám z poslední doby patří realizace obří odběrové klapky světlosti DN 1 800, která váží zhruba 12 tun. Jedná se o raritu, jež je v Evropě poptávána jen výjimečně. Společnost ARMATURY Group ji vyrobila pro nově vybudovaný výrobní blok uhelné elektrárny o výkonu 65 MW v polském Tychy. Zpětná odběrová klapka bude umístěna v potrubí regulovaného odběru a bude zde plnit důležitou roli jako bezpečnostní orgán proti zpětnému proudění páry do turbíny.

Zareagovat na neobvyklou poptávku a nabídnout zákazníkovi jedinečné řešení na míru umožňuje nepřetržitý výzkum a vývoj, který je podstatnou součástí činnosti společnosti ARMATURY Group. Z poslední doby lze upozornit například na úspěšný vývoj a následnou výrobu nového kulového kohoutu DN 300 PN 100. „Jedná se o kulový kohout s těsněním sedel kov-kov pro média do teploty v rozmezí od -60 °C do +400 °C. Výsledky prototypových zkoušek potvrdily správnost návrhu, účinnosti a těsnost tohoto kulového kohoutu. Konstrukce je unifikována pro provedení celosvařované i šroubované, stejně jako pro připojení přírubové a přivařovací,“ informoval Petr Groh. První expedice tohoto kohoutu proběhla v lednu letošního roku, kdy jej společnost ARMATURY Group dodala do podzemního zásobníku plynu v Dolních Dunajovicích. Další kulové kohouty najdou uplatnění v Indonésii.

Promyšlená obchodní strategie

V případě obchodní strategie aplikuje společnost ARMATURY Group odlišný přístup v různých teritoriích. Obchodní oddělení podniku je rozděleno na sedm samostatných obchodních středisek, které se specializují na různé oblasti, resp. produkty. „Každý trh i zákazník je vysoce individuální. Naší snahou je uzavřít a navázat s ním dlouhodobé partnerství,“ podotkl výkonný ředitel.

K úspěšným počinům společnosti se přidalo i navázání spolupráce se společností KÖNIG+CO, významného výrobce klenutých den, kuželů a speciálních lisovaných dílů pro nádoby i nádrže. Oba podniky se dohodly na uzavření smlouvy o obchodním zastoupení. „Firma KÖNIG+CO poskytuje své výrobní možnosti a personál pro výrobu lisovaných výrobků a klenutých dek, zatímco společnost ARMATURY Group zabezpečuje distribuci, kontakty a technické zázemí. Otevírají se nám tak nové možnosti a rozšiřujeme sortiment,“ sdělil Petr Groh.

Evropská firma špičkové kvality

Roční obrat společnosti ARMATURY Group se pohybuje kolem 2 miliard korun a v poslední době podnik realizoval významné investice do výrobních prostor, technologií nebo do zázemí pro zaměstnance, kterých ve firmě aktuálně pracuje na 550. Požadavky, které společnost ARMATURY Group má na své pracovníky, odrážejí konkrétní pozici a osobní zařazení. „Obecně klademe důraz na orientaci zaměstnanců na zákazníka, na kvalitu a plnění termínů. Současně jim poskytujeme širokou škálu výhod od prodloužené dovolené přes podporu penzijního spoření až po finanční benefity. Třeba v tomto roce pro děti našich zaměstnanců pořádáme letní stanový tábor za zvýhodněných podmínek,“ prozradil výkonný ředitel.

Zastavme se na chvíli u zmiňovaných významným investic, které si společnost nadělila k letošnímu jubileu. „Aktuálně jsme dokončili stavbu prostorů pro centrální sklady armatur, potrubí a příslušenství, stejně jako prostorů pro expedici, zázemí pro montáže i zkušebny. Pořídili jsme nové technologie spojené s obráběním. Z novinek mě mimo jiné těší nová zkušebna, kde budeme mít možnost provádět rentgenové zkoušky,“ dodal Petr Groh. Nové prostory i technologie jsou dalším krokem k naplnění cíle, který si společnost stanovila. „Rádi bychom dosáhli mety prosperující evropské firmy špičkové kvality. Firmy se spokojenými a vracejícími se zákazníky, spokojenými akcionáři, motivovanými a loajálními zaměstnanci. Vybudováním nových prostor a pořízením nových technologií vytváříme prostředí pro špičkovou kvalitu a moderní zázemí vedoucí k vyšší efektivitě,“ uzavřel výkonný ředitel.

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...