1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

BILSTEIN CEE, a.s.

bilstein cee 16Válcovna ocelových pásů za studena změnila jméno a navýšila výrobu

Za studena válcovanou pásovou ocel potřebují různá průmyslová odvětví. Pásová ocel se v továrnách proměňuje ve výrobky denní potřeby.

Pracuje s nimi třeba automobilový průmysl, jsou součástí nábytkových komponent nebo kování u oken. Z pásové oceli se vyrábí pilové kotouče i mince a najdeme ji také v elektrotechnice nebo v potravinářském průmyslu. Není divu, že poptávka po za studena válcovaných produktech v poslední době oživuje. Na to reaguje i přední výrobce ocelových pásů, společnost BILSTEIN CEE, a.s, (bývalá KWW a.s.). Královédvorský podnik se několik let pilně soustředí na investice do technologického zařízení, zvyšuje objem výroby a plánuje nabírat další pracovníky. Pod novým názvem BILSTEIN CEE, který přijal koncem roku 2015, symbolicky dovršuje svoji integraci uvnitř významné nadnárodní skupiny BILSTEIN GROUP.

Historie hutnictví se v Králově Dvoře píše už přes 200 let. Samotná válcovna za studena zde vznikla v roce 1938 a od té doby se výroba nezastavila. V době socialistického hospodářství hrála ocel klíčovou úlohu a v podniku se začala vyrábět nízce legovaná uhlíkatá pásová ocel, později i zušlechtěná nebo žáruvzdorná pásová ocel. Těžký průmysl po roce 1989 citelně zasáhla restrukturalizační opatření v důsledku hospodářských a politických změn. „V 90. letech minulého století si podnik prošel nešťastnou manažerskou privatizací, takže byl hodně podinvestovaný,“ uvedl Ing. Peter Uhrík, předseda představenstva společnosti BILSTEIN CEE, a.s.

Nově jako BILSTEIN CEE

To se ale v posledních letech podařilo změnit. V roce 2005 se závod stal součástí nadnárodní skupiny BILSTEIN GROUP, která je světovým lídrem v oboru za studena válcovaných pásových ocelí. „Od tohoto milníku nastal plynulý rozvoj firmy, který trvá až dodnes. První část tohoto procesu byla symbolicky ukončena 10. listopadu 2015, kdy se naše společnost přejmenovala z KWW na BILSTEIN CEE. Stali jsme se hlavním opěrným bodem skupiny pro region střední a východní Evropy. Změna názvu potvrzuje skutečnost, že jsme dosáhli vysoké kvalitativní úrovně v rámci koncernu,“ dodal Peter Uhrík.

Podnik, který je specialistou na pásovou ocel válcovanou za studena, už 10 let pracuje hlavně na svém technologickém rozvoji. „Například v roce 2015 jsme provedli významnou investici, kdy jsme pořídili nové poklopové žíhací pece. Od nich očekáváme zlepšení kvality povrchů našich materiálů i rozšíření portfolia našich výrobků směrem k jakostně náročnějším materiálům, které po nás požadují naši klienti. Loni jsme rovněž dokončili výstavbu nové podélné dělící linky, kde provádíme dělení materiálů na míru podle požadavků našich odběratelů,“ sdělil předseda představenstva.

První dáma ve výrobě ocelových pásů

Společnost oslovuje zákazníky prvotřídními vlastnostmi a parametry svých výrobků. Jsou to především přesné mechanické hodnoty ušité na míru a zúžené tolerance tloušťky pásu. Výhodou je i široká paleta výrobků různých jakostí klasické pásové oceli válcované za studena zahrnující jakostní měkkou ocel, hlubokotažné a mikrolegované oceli nebo uhlíkatou ocel. V poslední době se ve spolupráci s dodavateli a zákazníky podařilo vyvinout borem legované oceli, které okamžitě našly na trhu své uplatnění. Dodejme, že k podniku patří také zařízení na finální úpravu povrchů kalením a popouštěním.

Podnik svůj úspěch na trhu staví na vysoké kvalitě za studena válcovaných ocelových pásů a na flexibilitě dodávek, což odběratelé oceňují. Jako výrobce kvalitních produktů z oceli společnost vybudovala i rozsáhlé obchodní a technické servisní služby, které plánuje nadále rozvíjet. Tyto služby mimo jiné zahrnují poradenský servis pro zákazníky i péči o klienta přímo na místě. „Pracujeme pro zákazníky z různých odvětví. Úzká a neustálá výměna informací s každým jednotlivcem nám umožňuje zahrnout do vývoje našich výrobních programů individuální podněty,“ podotkl Peter Uhrík.

A ještě na jednu výhodu, kterou může první dáma ve výrobě ocelových pásů nabídnout, nesmíme zapomenout. Totiž polohu. Společnost má své stanoviště přímo v srdci Evropy. S ohledem na skvělé logistické umístění na dálnici z Prahy do Plzně si může volit dodavatele výchozího materiálu mezi renomovanými hutnickými závody ve střední a východní Evropě. „Materiál odebíráme přímo od hutí, čím máme jeho kvalitu plně pod kontrolou a můžeme jej proto rychle zpracovat. Vyrábíme tak kvalitní pásovou ocel za konkurenceschopné ceny, “ uvedl předseda představenstva.

Navýšení výroby na 80-tisíc tun ročně

Nové obchodní příležitosti společnost hledá především na svých domovských teritoriích. Tradičně k nim patří Česká republika, Slovensko, Maďarsko a Polsko. „Konečně na těchto trzích registrujeme nárůst poptávky po speciálních materiálech, které vyrábíme. Z tohoto důvodu jsme v posledních několika letech zaznamenali prudký nárůst výroby a následně také nárůst prodejů našich výrobků,“ dodal Peter Uhrík. Na domácím trhu, za který v podniku považují Českou republiku a Slovensko, zůstává něco mále přes 50 % produkce. Zbytek putuje hlavně na maďarský, polský a rakouský trh.

Obrat společnosti za rok 2015 byl pod hranicí jedné miliardy korun. Jak ale upozornil Peter Uhrík, důležitějším ukazatelem úspěšnosti ocelárenského byznysu jsou počty prodaných tun. A v této oblasti podnik prosperuje. Za poslední čtyři roky se podařilo výrobu v ocelárně zdvojnásobit, a to na 50-tisíc tun ročně. „Naší vizí, kterou máme postavenou do roku 2020, je zvýšit výrobu za studena válcované pásové oceli na 80-tisíc tun ročně. S tím jsou pochopitelně spojené další investice do technologického vybavení a zařízení,“ dodal Peter Uhrík. Firma například plánuje rozšíření válcovacích tratí ze stávající šíře 570 mm na 650 mm, nebo navýšení kapacity žíhání nainstalováním dalších poklopových žíhacích pecí.

Být pevným členem skupiny

S rozšiřováním výrobních kapacit by měl narůst také počet zaměstnanců. V královédvorském závodě dnes pracuje 165 lidí, ale s ohledem na další rozvoj by se počet pracovníků mohl brzy zvýšit na 220 až 230. Požadavky na nové zaměstnance se přitom odvíjí od pracovního zařazení. „Od dělnických profesí očekáváme hlavně základní technické znalosti, které jim umožní zaučení v oboru, jež probíhá u nás v podniku. Kromě dělníků hledáme také nové technology a řídicí pracovníky, ať už z důvodu generační obměny nebo rozšiřování výroby. Zde narážíme na obrovský nedostatek kvalifikovaných a technicky vzdělaných lidí, což souvisí s velmi slabou úrovní školství,“ podotkl předseda představenstva.

Práce ve válcovně nepatří k nejlehčím. Proto je nutné dbát zvýšené ochrany životního prostředí a bezpečnosti práce, které byly v roce 2015 nosnými tématy napříč celým podnikem. Společnost si tak k certifikátu kvality ISO 9001 přidala ještě certifikát ochrany životního prostředí ISO 14001, který považuje za jeden ze základních pilířů ve svém dalším směřování. V podniku současně proběhl předaudit certifikátu bezpečnosti práce OHSAS 18001, jehož získání si společnost vytýčila jako cíl pro tenhle rok. Další plány vidí vedení podniku jasně. „Naším cílem je stát se pevným členem skupiny BILSTEIN, která působí na několika kontinentech a patří k lídrům ve svém oboru. S tím bude souviset další technologický rozvoj a investice do nového vybavení. Mimo jiné máme například v plánu postavit novou balící linku a další podélně dělící linku. Máme toho před sebou hodně a reflektujeme pozitivní vývoj, který pozorujeme na trhu,“ uzavřel Peter Uhrík.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...