1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

BLOCK®

Block 21Dopad války vnímáme – dodáváme více mobilních řešení

Valašskomeziříčská společnost BLOCK® se dlouhodobě specializuje na dodávky stavebních a technologických celků pro nemocnice, laboratoře nebo farmaceutický průmysl. S ohledem na konflikt na Ukrajině reaguje na poptávku po mobilních zdravotnických stavbách. Nedávno připravila jednu takovou pro české ministerstvo zahraničí a jednotka putovala přímo na Ukrajinu. Více v rozhovoru prozradil předseda představenstva Ing. Rudolf Limberský.

Jak poznamenala ruská invaze na Ukrajinu objem vašich zakázek? Mimo jiné totiž dodáváte i zdravotnické stavby.

V Evropě bohužel probíhá válka a zřejmě každá firma je touto situací nějak zasažena. V případě naší skupiny byl dopad značný, protože jsme přišli o zakázky v Ruské federaci, kde jsme ukončili naši činnost, a na Ukrajině se náš obrat propadl. Dopad je i nepřímý, v podobě energetické krize a inflace. Podařilo se nám ale část našich dodávek, které dřív směřovaly do Ruské federace a na Ukrajinu, nahradit novými trhy – jde například o skandinávské země a Afriku. Víc aktivní jsme i ve střední Evropě. Zdravotnické stavby jsou projekty mnohdy připravované s mnohaletým předstihem a je to minimálně substituovaný produkt, takže válka přímo neovlivnila objem našich dodávek. Na druhou stranu, válečná situace akcelerovala poptávku po rychlých mobilních zařízeních do míst, kde zděná stavba není z časového, regionálního nebo bezpečnostního hlediska možná. V oblasti mobilních řešení dlouhodobě vyvíjíme spolu s partnery vlastní zařízení a v současné chvíli vnímáme a reagujeme na vzrůstající poptávku po těchto řešeních. Osobně si ze všeho nejvíc přeji, aby už skočil konflikt na Ukrajině a světová ekonomika se stabilizovala. Na Ukrajině máme i v tomto válečném období funkční společnost, která realizuje nyní jen potřebné opravy zdravotnických zařízení. Věřím, že brzy přijde doba, kdy se tato společnost bude podílet na obnově Ukrajiny.

Koncem srpna jste předali zdravotnickou jednotku MMU českému ministerstvu zahraničí jakožto dar pro Ukrajinu. Jednotka je koncipovaná jako malá polní nemocnice. Jaká má specifika?

Spolu s ukrajinskými partnery jsme vyspecifikovali podobu malé polní nemocnice, která se skládá z kontejnerové zdravotnické jednotky a malé kliniky ve stanovém řešení. Kontejnerovou část připravila společnost BLOCK® z Valašského Meziříčí. Jedná se o takzvanou Modular Medical Unit v podobě operačního sálu s přípravnou a dospáváním v jednom kontejneru a jednotkou intenzivní péče umístěnou spolu se sterilizací v druhém kontejneru. Tato zdravotnická sestava bude použita jako přístavba nemocnice, kde uvedené provozy ve stávajícím zdravotnickém provozu chybí a tím doplní potřebnou zdravotnickou péči. Navržené řešení a vybavení celé jednotky však umožňuje po malých úpravách její použití i v oblastech, kde chybí jakákoliv infrastruktura. Cílem je posílení zdravotnické infrastruktury a možnost přesunu této jednotky do kterékoliv potřebné oblasti. Na naši dodávku navazuje druhou částí mobilní nemocnice společnosti Comedeq s.r.o., která se na vybavení podílí pěti chirurgickými ordinacemi a hospitalizačním stanem pro 16 pacientů. Vše je umístěno ve zdravotnických mobilních nafukovacích stanech firmy EGO Zlín, spol. s r. o., které lze nainstalovat do pěti minut.

Dalším významným projektem, který jste realizovali, byly operační sály pro Nemocnici nové generace Bory v Bratislavě, což je nejmodernější nemocnice na Slovensku. Jak jste sály pojali? Co obsahují za technologie?

V nově vybudované nemocnici je čtrnáct špičkových operačních sálů a dva rezervní sály s možností budoucího rychlého dovybavení a zprovoznění v případě potřeby. V operačním traktu se nachází například robotický a hybridní sál, operační sál budoucích technologií, stejně jako obecná chirurgie nebo sály pro gynekologické či kardiochirurgické operace. Jako konstrukční systém pro vestavbu operačních sálů byl vybrán systém BLOCK Surgical®, který představuje horizontálně položené panely nad sebou. Každý z těchto panelů lze demontovat, a právě díky tomu je zajištěn snadný servis a snadná integrace nových technologií a vybavení, kdykoliv to bude potřeba. Konstrukce systému BLOCK Surgical® umožňuje přímé zabudování zdravotnické technologie, vybavení, skříní a dalších prvků, které jsou pro operační sály nezbytné – například systémy videomanagementu a videointegrace, dotykové multifunkční panely, kovové prachutěsné vestavěné skříňové sestavy o různém vnitřním vybavení, automaticky posuvné nebo otočné dveře a další drobné nepostradatelné doplnky jako jsou zaintegrované digitální hodiny a signalizační nápisy. Pracovní prostředí v sálech zpříjemní skleněné grafické panely. Ty jsou umístěny horizontálně nad všemi zabudovanými skříňovými sestavami a mají délku až šest metrů. Design jsme navrhli na přání zákazníka, přičemž každý sál má vlastní jedinečný motiv.

A co hygiena?

To je velmi důležité. V každém operačním sále musí být zajištěna daná třída čistoty. Díky použití nových systémů filtrace HALTON pro operační sály, které zde nahrazují klasické laminární pole nad operačním stolem, je zajištěna třída čistoty ISO 5 dle ISO 14 644-1 pro celý prostor operačního sálu. Zároveň jsou všechny povrchy dezinfikovatelné, čistitelné a antibakteriální.

Jak výstavba probíhala? Podle toho, co říkáte, to muselo být náročné.

Jelikož se jednalo o novostavbu kompletní nemocnice na zelené louce, odpovídala tomu i náročnost výstavby těchto operačních sálů. Je třeba zmínit, že podstatná část výstavby probíhala v době, kterou v různé míře postupně ovlivňovaly covidová opatření. Nejtěžší částí výstavby čistých prostor bývá standardně koordinace všech profesí po dobu realizace, a hlavně dokončovací práce, zprovozňování systémů, zkoušky a uvádění do provozu. To vše se děje ve značném počtu lidí, tedy zástupců jednotlivých profesí a dodavatelů zdravotnické technologie, na poměrně malé ploše. To však pod kvalitním dohledem investora proběhlo ke spokojenosti všech a my jsme rádi, že jsme se na tomto projektu mohli podílet a nyní mohou být naše sály provozovány v tomto špičkovém zdravotnickém zařízení.

Nesoustředíte se jen na zdravotnická zařízení. Na začátku roku jste například dokončili modernizaci zdroje chladu ALS Czech Republic s využitím programu na recyklaci chladiv.

Ano, v rámci této akce jsme demontovali stávající zastaralou a neefektivní jednotku a nahradili ji za moderní jednotku Daikin, která využívá systém chlazení venkovním vzduchem – FREE COOLING. Tyto jednotky jednak pomáhají snižovat dopad chlazení na životní prostření a zároveň šetří provozovateli náklady na provoz. V rámci likvidace původní jednotky jsme se ve spolupráci se společností Daikin rozhodli využít programu na recyklaci chladiv Loop by Daikin. Jedná se o první realizaci odběru starého chladiva v rámci Loop by Daikin ve farmaceutickém průmyslu v ČR. Tento program podporujete opětovné použití chladiva ve VRV jednotkách. Opětovné využití recyklovaného chladiva má za cíl snížit produkci panenského chladiva o více než 400 000 kg ročně.

Jaké další projekty nyní realizujete nebo na jaké se v brzké době chystáte?

Je toho plno. V oblasti zdravotnictví v současné době například zajišťujeme jako generální dodavatel výstavbu nové oční kliniky GEMINI na Jinonicích na Praze 5 či dokončujeme přístavbu budovy pro umístění magnetické rezonance s rekonstrukcí stávajícího radiologického oddělení Nemocnice Vyškov a Nemocnice Vsetín. V oblasti operačních sálů mimo jiné nyní dodáváme dvanáct operačních sálů všeho zaměření včetně hybridního, angiologických či centrálních v novostavbě kardiologického centra Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem, arytmologické sály ve FN Ostrava, plně multifunkční sály v nemocnici TGM Hodonín nebo sály v KNTB Zlín. Modulární vestavby instalujeme v těchto týdnech také pro prostory ARO a JIP, nyní například v novostavbě budov G1 a G2 v IKEM nebo v Úrazové nemocnici v Brně.

Dále působíme v oblasti farmacie, kde máme rovněž rozběhnutou řadu projektů. Podepsali jsme také smlouvu o dílo na realizaci Bioveta Laboratory Hall, kdy je objekt situován vedle stávající haly BBH a bude nadzemním koridorem propojen s budovou BBH. Významnou a velkou stavbou je i ONCOMED Manufacturing Brno, kde budujeme výrobní prostor pro již třetí linku cytostatických injekcí a rekonstrukci prostor centrálních pracovišť a centrální přípravy. S Ústavem experimentální medicíny Akademie věd jsme pak podepsali smlouvu na výstavbu modulárního zvířetníku pro SPF chov (Specific Pathogen Free).

Zbývá vám čas a energie na rozvoj vlastní firmy?

Ano, do rozvoje firmy investujeme pravidelně. V posledních pěti letech jsme vložili velké prostředky do procesu digitalizace firemních procesů. Dnes už tak většina procesů funguje takzvaně „paperless“, což velice zefektivnilo práci na všech řídících stupních. V letošním roce a v následných letech budeme dále pokračovat ve využití BIM modelu stavby, který naše projekce zpracovává na všechny projektované zakázky. BIM dokumentace je dnes aktivně využívána v průběhu projektování i výstavby a výhledově ji také bude využívat náš servis. Tím zakončíme dlouhodobý projekt digitalizace celého životního cyklu stavby od BIM projekčního modelu, přes objednání a výrobu jednotlivých komponent, jejich instalace a zprovoznění na stavbě, až po následné servisní práce u zákazníka.

Současně investujeme i do rozvoje lidského potenciálu a inovace našich výrobků, kdy neustále posouváme užitné a technické vlastnosti. V letošním roce na trh uvádíme například laboratorní modulární izolátor, nové prvky pro náš systém operačního sálu Surgical, speciální nábytek a vybavení do prostředí s požadavky na extrémní čistotu. Samozřejmostí jsou pro nás i investice v oblasti environmentu. V letošním a dalších letech naše skupina investuje do fotovoltaiky a do efektivnější formy vytápění a chlazení budov. Dlouhodobě také plníme strategii nízkoemisní dopravy a už dnes máme téměř plně hybridní firemní flotilu a postupně přecházíme na plugin hybridní pohon.

Jak prozatím hodnotíte rok 2023? Daří se vám plnit cíle a plány?

Letošní rok se jeví jako úspěšný jak po obchodní, tak po ekonomické stránce a navazujeme na stoupající trend posledních dvou let. Zároveň jsme přesvědčeni, že tento trend je logickým vyústěním našich aktivit a investic, kdy jsme zhruba před pěti lety započali proces transformace skupiny a dnes jsme na špičce v oblasti řídících procesů a systémů. Letošní nekonsolidovaný skupinový obrat očekáváme nad 1,6 miliardy korun. Z pohledu nesplněných cílů a plánů pro tento rok zatím nemáme obsazeny všechny profese, tak jak jsme si v loňském roce vytyčili, ale v nejbližším období budeme rozbíhat novou personální a marketingovou kampaň, takže věřím, že i tento cíl úspěšně splníme.

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...