1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

CCI Czech Republic, s.r.o.

cci cr 16Prvotřídní inženýrství dává vzniknout špičkovým ventilům

Ventily jedinečné kvality putují z brněnského závodu CCI Czech Republic, s.r.o., do celého světa. Přední společnosti je používají na ropných plošinách, ropovodech nebo v elektrárnách. Protože ventily musí obstát v náročných podmínkách, podílejí se na jejich výrobě nejlepší odborníci ve svém oboru.

Mezinárodní koncern IMI CCI zahájil v České republice výrobu v malém měřítku už v roce 2002. V závodu zpočátku pracovalo asi 20 zaměstnanců, kteří se věnovali obrábění a montáži ventilů. Zásadní posun přinesl rok 2010, kdy byl otevřen nový moderní závod o ploše 15-tisíc m2 a do tuzemska se přesunula výroba z USA, Švýcarska a Švédska. „První dva roky pro nás byly náročné. Naše výroba není běžnou montáží, jak často bývá zvykem. Jde o naprosto precizní inženýrství,“ připomněl Ing. Miroslav Focht, MBA, prezident EMEA společnosti IMI CCI.

Během uplynulých pěti let se brněnský závod vypracoval na špičkový podnik ve svém oboru i v rámci skupiny IMI CCI. „Vůbec největším oceněním pro nás je skutečnost, že naši zákazníci kvitují vysokou úroveň brněnského závodu. Z nuly jsme se vypracovali na světovou špičku. Dnes k nám pracovníci z celého světa jezdí na zkušenou, aby se podívali, jak se vyrábí složité ventily,“ dodal Miroslav Focht. Koncern IMI CCI je druhou největší strojírenskou skupinou na světě. Hlavní sídlo firmy je situováno ve Velké Británii. Historie podniku IMI sahá do roku 1862. Firma se postupně rozrůstala a v 80. letech minulého století koupila americký podnik CCI, který se specializuje na výrobu ventilů pro naftařský, plynárenský a energetický průmysl. Jedná se o unikátní ventily, které musí obstát v těch nejtěžších podmínkách na ropných plošinách, v ropovodech nebo v elektrárnách. Jejich výroba proto neprobíhá sériově, ale vždy na zakázku.

Ventily z Brna do celého světa

Závod CCI Czech Republic je umístěný ve strategické lokalitě nedaleko brněnského letiště. Ventily, které se zde vyrábí, nachází uplatnění v zařízeních určených pro těžbu ropy i zemního plynu. Najdeme je i v celé řadě elektráren. Menší část ventilů putuje do petrochemického a hutního průmyslu. K tuzemským zákazníkům společnosti CCI Czech Republic patří například Škoda JS, Siemens nebo ČEZ. Přibližně 98 % ventilů je určeno na export a putují do celého světa. „Naše ventily pracují v Severním moři, v oblasti Středního východu, rozvíjíme trhy v Africe, v Číně nebo v Indii,“ vyjmenoval Miroslav Focht.  

Výrobní program českého závodu je rozdělen na dvě klíčové oblasti. První z nich se soustředí na výrobu ventilů pro odvětví Oil and Gas. „Například když je na ropné plošině zhruba 5-tisíc ventilů, naše společnost jich dodá jen 80. Jde ale o unikátní ventily, které sedí přímo na vrtu, takže zachytávají všechny nárazy, bahno písek a další příměsi. To vše musí vydržet a nesmí selhat,“ dodal Miroslav Focht. Druhá část výrobního programu se orientuje na produkci ventilů pro všechny typy elektráren. Také tyto ventily musí obstát v extrémních podmínkách.

Ačkoli má tělo ventilu v průměru zhruba 2,5 metru, pracovníci obrábí na přesnost setin milimetrů. Pracují na strojích za desítky milionů korun a patří ke špičkám ve svém oboru. Kromě obrábění se v závodě využívá technologie svařování. Není třeba zdůrazňovat, že svár dosahuje vysoké úrovně, protože musí vydržet 25 až 30 let bez toho, aniž by v extrémní zátěži povolil. Vyhotovení ventilu je pouze jednou částí výroby. Následují zátěžové zkoušky, kdy se ventil testuje za přítomnosti zákazníka.

Zdraví a bezpečnost na prvním místě

Protože cílem skupiny IMI CCI je udržet se na světové špičce, investuje významné částky do nových technologií. Pravidelně uvádí na trh novinky a provozuje nejmodernější testovací centra na světě. Vůbec největší investice ale putují do ochrany zdraví a bezpečnosti práce. „Naše výroba je nebezpečná. Délka ventilu je 3 až 4 metry, váha se pohybuje mezi 2 až 8 tunami. Pracujeme s vysokými teplotami i tlaky. To vše jsou nepřátelské faktory,“ popsal Miroslav Focht. Investice do ochrany zdraví jsou v koncernu schvalovány přednostně. Firma současně vypracovala unikátní systém školení a vytvořila sofistikované pracoviště na světové úrovni. Společnosti CCI Czech Republic se v souvislosti s propracovaným systémem ochrany zdraví a bezpečnosti práce podařilo získat i ocenění ze strany Ministerstva průmyslu a obchodu ČR. „Toto ocenění je pro nás významné, protože ochrana zdraví a bezpečnost práce je u nás nadřazena čemukoli jinému,“ zdůraznil prezident EMEA společnosti IMI CCI.

Firma jen pro nejlepší lidi

Koncern IMI CCI vypracoval jedinečný systém vzdělávání, z jehož benefitů těží i zaměstnanci českého závodu. „Chceme spolupracovat jen s kvalifikovanými pracovníky. S lidmi, kteří mají pozitivní myšlení a jsou ochotni se vzdělávat. Samozřejmostí je i jazyková kvalifikace, protože s ohledem na mezinárodní zázemí firmy se u nás hovoří především anglicky,“ podotkl Miroslav Focht. Odměnou za náročnou práci jsou vysoké platy, neustálé vzdělávání, možnost kariérního růstu i systém dalších benefitů. V českém závodě probíhají pravidelná a četná školení v rámci tzv. CCI akademie, která je nyní rozšiřována do celého regionu EMEA (Evropa, Střední východ a Afrika). „Vzdělávání v této akademii je dobrovolné. Zaměstnance k ničemu nenutíme. Školení souvisí nejen s prací, ale vnášíme i další rozměry. Osobně například přednáším problematiku leadershipu,“ vysvětlil Miroslav Focht s tím, že o podobná školení je ze strany pracovníků velký zájem a bývají plně obsazena.

Každý zaměstnanec absolvuje dvakrát ročně tzv. performance evaluation. Jedná se o dialog nadřízeného s podřízeným, který postupuje podle jasných pravidel a kritérií. Zhodnocena je odborná způsobilost, výkonnost, klady a případné nedostatky. Výstupem je plán osobního rozvoje, který je závazný na dalšího půl roku. Na základě výstupu z těchto sezení se připravují školící programy. Současně firma vypracovala i systémy pro školení manažerů, kdy je například střední management připravován na převzetí exekutivních rolí. Podporováno je i vzdělávání a další rozvoj nejvyššího managementu. V této souvislosti je nutné zmínit i unikátní program Valve Doctors, který se specializuje na vzdělávání špičkových inženýrů. Studium problematiky ventilu trvá zhruba sedm let. Titul Valve Doctor je mezinárodně uznávaný v oblasti ventilového průmyslu. Do studia byli zařazeni i čtyři pracovníci českého závodu, kteří by už brzy mohli rozšířit mezinárodní seznam Valve Doctors.

Ve stopách nejlepších strojírenských tradic
 
Brněnský závod patří mezi nejlepší pracoviště ve svém oboru. I další roky by měly být ve znamení rozvoje a vývoje nových produktů. Protože kvalita českých inženýrů je v mezinárodním srovnání špičková, bude se podnik zaměřovat na posílení vývojových aktivit v tuzemsku. „Myslím, že IMI CCI představuje přesně ten typ zahraniční investice, která patří do České republiky nebo na Slovensko. Nejde o žádnou jednoduchou montáž a využití levné pracovní síly. Naše práce je založena na prvotřídním inženýrství, které jde ve stopách těch nejlepších českých a slovenských strojírenských tradic. Současně mě těší, že naše činnost se pozitivně promítá do brněnského regionu, už jen proto, že poskytujeme práci kvalifikovaným subdodavatelům,“ uzavřel Miroslav Focht.

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...