1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Energetická skupina E.ON Česká republika

E ON Ceska republika 16Chceme se stát partnerem pro komplexní řešení v oblasti energetiky

Vydáním Energetického zákona č. 458/2000 Sb. byl v roce 2000 pro Českou republiku odstartován proces liberalizace trhu s elektřinou. V praxi to znamenalo, že došlo k oddělení dodávky (silové) elektřiny od jejího přenosu a distribuce.

Cena elektřiny, dříve vnímaná jako nedělitelný celek, se proto rozdělila na cenu za výrobu a cenu, za kterou je tento produkt přenesen od výrobce až ke konečnému spotřebiteli. Na tento proces navázala v roce 2005 postupná liberalizace trhu s plynem, která začala nejprve u největších odběratelů, a byla dokončena v roce 2007, kdy získaly možnost změnit dodavatele i domácnosti.

Dnes v České republice působí na trhu s plynem a elektřinou několik velkých hráčů. Jedním z nich je i společnost E.ON, která vznikla v roce 2004. Energetickou skupinu E.ON v České republice tvoří několik společností, které se zabývají výrobou, distribucí a obchodem s elektřinou a plynem, dále pak servisními činnostmi na distribučních sítích. Společnost působí v oblasti distribuce elektřiny na území jižních Čech a jižní Moravy a v oblasti plynu na území Jihočeského kraje. Firma E.ON Energie obchoduje s plynem a s elektřinou na celém území České republiky s tím, že historicky více působila také v oblasti jižních Čech a jižní Moravy.

Celkem 1,4 milionu zákazníků

Z obchodního hlediska společnost E.ON eviduje zhruba 1,4 milionu zákazníků bez ohledu na to, zda odebírají elektřinu, plyn nebo obojí. „V minulosti se situace vyvíjela tak, že v letech 2004 až 2005 jsme měli v elektřině zhruba 1,3 milionu zákazníků a postupně jejich počet mírně klesal až do roku 2011, kdy nastal obrat a zákazníci k nám začali opět přicházet,“ vzpomíná Mgr. Jiří Šimek, místopředseda představenstva E.ON Energie s tím, že v roce 2007 se E.ON spojil se společností Jihočeská plynárenská, která tehdy měla asi 100-tisíc zákazníků. „Od té doby počet zákazníků E.ON i v oblasti plynu roste, takže dnes máme zhruba 250-tisíc zákazníků, kteří od nás odebírají zemní plyn,“ dodává. Drtivou většinu zákazníků, přibližně 1,2 až 1,3 milionu, tvoří domácnosti a malí podnikatelé, kterých je přibližně 150-tisíc. Firma ale dodává i velkým klientům, mezi ně patří například Saint-Gobain, část skupiny Agrofert, jihočeská Madeta, strojírenské podniky v Brně, ŽDB či Bonatrans. Celkem firma obhospodařuje přibližně 150-tisíc korporátních zákazníků.

Stabilita, tradice a finanční síla

Za největší výhodu působení firmy na českém trhu považuje Jiří Šimek stabilitu, tradici a finanční sílu. Díky tomu, že se společnost může opírat i o zkušenosti a know-how své mateřské společnosti v Německu, může i v České republice a dalších zemích, kde koncern působí, začít nabízet zákazníkům nové a méně známé produkty v oblasti energetiky. „Do budoucna chceme naším zákazníkům přinášet nejen komodity, tedy elektřinu a zemní plyn, ale také komfortní řešení v oblasti klimatizace, vytápění a dalších možností úspor energie,“ říká místopředseda představenstva akciové společnosti E.ON Energie. Podle jeho slov půjde o nové produkty, které by se na trh v České republice měly dostat v průběhu letošního roku. Bude se jednat o služby a produkty, které budou zaměřeny na potřeby zákazníků spojené s energetikou. Firma chce nabízet speciálně vytvořené balíčky služeb a produktů, které by zákazníkům poskytly veškerý komfort a servis v řešení jejich spotřeby energií. Přitom dnešní situaci na trhu s plynem a elektřinou hodnotí Jiří Šimek jako obchodně stabilní.

Budoucnost? Alternativní pohony

Kromě dodávek plynu a elektřiny se společnost E.ON zaměřuje i na oblast využití alternativních pohonů. Na brněnském letišti, v Galerii Vaňkovka v Brně, v obchodním centru Mercury v Českých Budějovicích a na centrálním parkovišti v Lipně nad Vltavou provozuje celkem čtyři veřejné dobíjecí stanice pro elektromobily, kde je dobíjení pro veřejnost zdarma. E.ON také provozuje 11 tankovacích stanic na stlačený zemní plyn, další hodlá otevřít ještě v letošním roce. „V delším časovém horizontu, někdy kolem roku 2018 až 2020, chceme provozovat až 40 CNG stanic. Při rozvoji sítě se zaměřujeme na celou Českou republiku. Již dnes máme stanice od Plzně až po Břeclav,“ říká Jiří Šimek a namátkou vyjmenovává například Plzeň, České Budějovice, Písek, na dálnici D1 Humpolec, dále Brno, Břeclav, Žďár nad Sázavou či Svobodu nad Úpou.

Životní prostředí i nemalé investice

S využitím alternativních pohonů jde ruku v ruce ochrana životního prostředí. Proto také společnost E.ON úspěšně prošla certifikací ISO 14000 a 18000 a velmi intenzivně se zabývá i recyklací odpadů ve všech společnostech skupiny E.ON. Zaměstnanci i vedení firmy také velmi často používají vozidla na CNG a na elektropohon, čímž snižují emise CO2 a dalších prachových částic.

Tržby společnosti se už několik let vyvíjejí velmi stabilně, a to i přes pokles cen na trhu s elektřinou a zemním plynem. Firmě se daří získávat nové zákazníky, což zajišťuje právě stabilitu tržeb. Významná část investičních prostředků pak podle Jiřího Šimka putuje i do oblasti rozvoje CNG stanic. Kromě toho investuje firma i do svých pracovníků. V současné době pro skupinu E.ON pracuje 2300 zaměstnanců, kteří mají široké možnosti dalšího vzdělávání. „Přístup ke vzdělávacím kurzům mají všechny skupiny zaměstnanců. Za jednu z nejdůležitějších součástí vzdělávání našich zaměstnanců považujeme jazykovou výuku,“ tvrdí místopředseda představenstva.

Sázíme na alternativní pohon

Z hlediska dalšího rozvoje firmy do budoucna vyjmenovává Jiří Šimek především oblast energetických služeb zákazníkům a alternativních zdrojů tepla a elektřiny. Jde například o již zmíněný alternativní pohon vozidel, a to jak v oblasti CNG, tak i v oblasti elektromobility. V nadcházejícím období se společnost E.ON chce změnit ze společnosti dodávající pouze energie formou komodit, elektřiny a zemního plynu, na společnost, která bude zákazníkům pomáhat řešit jejich potřeby komplexně, aniž by to pro zákazníka znamenalo navýšení nákladů. „Proto chceme zákazníkům nabízet řešení v oblasti úspor energií tak, aby snižovali svoji energetickou náročnost a následně na energie vynakládali stále méně finančních prostředků,“ uzavírá Jiří Šimek, místopředseda představenstva akciové společnosti E.ON Energie.

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...