1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

EVRAZ NIKOM, a.s.

Evraz Nikom 15V Mníšku pod Brdy se vyrábí 6 % světové produkce ferovanadu

Ferovanad, tedy slitina železa a vanadu, je jedním z dvou hlavních produktů společnosti EVRAZ NIKOM, která vznikla v roce 1993 v Mníšku pod Brdy. Při výrobě ferovanadu vzniká korundový materiál, který je druhým výrobkem společnosti z Mníšku.

Letos vedení společnosti očekává výrobu zhruba 4900 tun čistého vanadu. Množství vyrobeného vanadu podle generálního ředitele firmy Ing. Tomáše Palmy, MBA, v posledních letech stoupá. „Zhruba tři roky nazpět se nám daří postupně výrobu zvyšovat. Takže pro porovnání uvedu, že v roce 2012 jsme vyrobili 3550 tun čistého vanadu,“ upřesňuje.

Ferovanad se používá především v ocelářském průmyslu při výrobě oceli, kdy vanad do jisté míry nahrazuje uhlík a díky tomu je ocel pevnější. Lze ji pak používat v leteckém nebo stavebním průmyslu, či v dalších výrobách, které vyžadují vyšší pevnost oceli. Společnost EVRAZ NIKOM je součástí skupiny Evraz, která sdružuje celkem čtyři výrobny vanadu. Z Mníšku pod Brdy tak feroslitina putuje do sesterské společnosti East Metals AG se sídlem ve Švýcarsku, která se zabývá obchodem s vanadem. Prostřednictvím švýcarské společnosti je pak ferovanad distribuován řadě oceláren a dalším zákazníkům se sídlem po celém světě. „V České republice zůstává jen minimum vyrobené feroslitiny, protože česká ocelářská výroba je v porovnání s tou světovou opravdu minimální. Valná většina našich výrobků proto směřuje do zahraničí,“ dodává Tomáš Palma.

Firma ERAZ NIKOM z Mníšku pod Brdy zajišťuje zhruba 6 % celkové výroby ferovanadu na světě. Celkově pak skupina Evraz dodává na světové trhy přibližně 20 % celkové spotřeby vanadu. Ferovanad se z Mníšku pod Brdy exportuje například do Severní i Jižní Ameriky, do USA na západě, přes Evropu až do Japonska na východě. „Naši koncoví zákazníci se někdy nacházejí i v exotických zemích. Jednu dodávku jsme nedávno posílali do Trinidadu a Tobaga v Africe,“ vzpomíná generální ředitel firmy.

Při výrobě ferovanadu se využívá aluminotermické reakce. Ze vstupní suroviny, oxidu vanadu, se musí odredukovat kyslík, což se děje spalováním hliníku. Vzniká ferovanad, do kterého se přidává železo. Vanad se naváže na železo a kyslík, který se odedukoval hliníkem, vytvoří Al2O3, tedy strusku. Jedná se o oxid hlinitý, krystalickou látku obvykle bílé barvy. Vzhledem k tomu, že aluminotermická reakce probíhá při 2000 oC, je obtížné odebírat vzorky na kontrolu kvality během tohoto procesu. Proto se firma zaměřuje na kontrolu vstupní suroviny. „Musíme zajistit vysokou stabilitu výroby i stabilitu aluminotermické reakce, takže musíme velice důsledně kontrolovat vstupní suroviny. To nám umožňuje nejen stabilní výrobu, ale dokážeme předpovídat jakékoliv výkyvy na kvalitě, které by mohly nastat na konci výrobního procesu. Kromě toho na základě teoretických výpočtů nebo ručních přístrojů měříme objem vanadu a především objem hliníku ve vyrobeném ferovanadu i ve strusce. Některé odebrané vzorky také posíláme do certifikovaných laboratoří, aby se zjistilo, zda je finální výrobek v pořádku a odpovídá příslušným normám,“ vysvětluje Tomáš Palma.

Investice do zaměstnanců i obnovy zařízení

Vzhledem k tomu, že se společnost může pochlubit dobrými finančními výsledky v posledních letech a výroba ferovanadu stoupá, má za sebou EVRAZ NIKOM několik důležitých investičních akcí. Vedení firmy dbá jednak na snižování nákladů i zvyšování přidané hodnoty výroby a v neposlední řadě investuje do renovace zařízení. V letošním roce byla instalována nová balicí linka, která umožňuje balení finálního materiálu i v různém specifickém množství. Dokončuje se investice do vývoje vlastní jednotky pro mletí strusky, protože finální materiál, jak ferovanad, tak struka, se musí rozemlít, aby byl připraven k použití. „Chtěli jsme našim zákazníkům nabízet už namletou strusku, kterou řádně zabalíme do big-bagů nebo do sudů,“ říká Tomáš Palma. Vedle toho vedení firmy obnovuje vozový park, mechanizaci a do budoucna je přimrven projekt na intenzifikaci linky, která by měla přinést zvýšení výroby od 15 až 20 %. S tím souvisí i modernizace skladového hospodářství, která se odvíjí právě od rozšíření výroby.

V nevelké společnosti, která je ale velmi důležitým hráčem na trhu ferovanadu, je zaměstnáno 65 pracovníků. Vedení firmy klade na personální politiku společnosti velký důraz, protože zaměstnance a především jejich zaujetí pro práci považuje za hnací motor firmy. „Je potřeba investovat hlavně úsilí, ale i čas a peníze do vzdělávání personálu, ať je to personál výrobní nebo střední management, který dál rozvíjí firmu. Většina dobrých věcí totiž vzniká v hlavách pracovníků, nikoliv rozhodnutím managementu. Pro rozvoj firmy jsou proto její zaměstnanci zcela klíčoví,“ dodává generální ředitel. Management proto zahájil program zaměřený na předávání zkušeností, protože podobně jako řada jiných firem se i v EVRAZ NIKOM potýká s generační obměnou. Speciální školicí program zajistí řízené předávání zkušeností starších kolegů těm mladším. Firma také pro všechny pracovníky zavedla tzv. technologické minimum. Letos uspořádala školicí program pro vedoucí pracovníky na posílení tzv. měkkých dovedností. Pro vybrané pozice a pracovníky běží školící program v anglickém jazyce. Management firmy se vzdělává i v oblasti koučingu, snaží se nalézt jiný přístup k pracovníkům ve výrobě. „Osobně věřím, že lidé, kteří chtějí práci vykonávat dobře, musí u všech příkazů, změn a nařízení vědět proč přicházejí. Proto se snažíme pracovní postupy ve výrobě spojovat s vysvětlováním, proč je pracovní postup právě takový a co by se mohlo stát, kdyby se nedodržoval,“ vysvětluje Tomáš Palma.

Všechny firmy, které vyrábějí ferovanad, se musí podle generálního ředitele společnosti EVRAZ NIKOM zabývat důležitým hlediskem, jakým je výtěžnost vstupního materiálu. Je totiž poměrně nákladný a jakékoli ztráty při výrobě jsou drahé. Druhou konkurenční výhodou firmy z Mníšku pod Brdy je poměrně nízká cena za zpracování materiálu, protože v rámci skupiny Evraz je český závod nejlevnějším výrobcem vanadu. „Naši zákazníci také oceňují, že se jim snažíme maximálně vyhovět i z hlediska drcení či zabalení materiálu, aby mohli výrobky od nás už rovnou použít k další výrobě,“ uzavírá Tomáš Palma.

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...