1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

KARLA, spol. s r.o.

Karla CZ 15Budoucnost vidíme v kogeneračních jednotkách

Uznávaným hráčem na trhu s ocelovými plechy, v oblasti výroby a opracování svařenců i hydraulických válců je obchodně výrobní společnost KARLA, spol. s r.o., se sídlem v Bruntále. V posledních letech se zaměřuje na produkty s vyšší přidanou hodnotou a management firmy vkládá velké naděje také do kogeneračních jednotek.

S Ing. Václavem Kleinem, ředitelem divize Kogeneračních jednotek, jsme hovořili nejen o činnosti jednotlivých divizí firmy, ale také o zajímavých produktech a zemích, kde společnost KARLA působí. Stranou našeho rozhovoru nezůstaly ani další možnosti rozvoje firmy v budoucnu.

Vaše společnost působí na českém trhu od roku 1991. Můžete stručně přiblížit její historii?

Jak už jste zmínila, na trhu působíme od roku 1991 a v současné době se společnost KARLA skládá z celkově sedmi divizí, z nichž nejvýznamnější jsou dnes divize Hutního materiálu a divize Machinery. Nejmladší částí společnosti je divize Kogeneračních jednotek, která začala vznikat v roce 2012. Společnost měla v roce 2013 konsolidovaný obrat přibližně 925 milionů korun a zaměstnávala kolem 250 zaměstnanců. V rámci rozvoje společnosti jsme v minulosti investovali také do vybudování průmyslového areálu v Bruntále, kde dnes investorům nabízíme přibližně 70-tisíc m2 volných ploch a přibližně 20-tisíc m2 skladovacích, výrobních a administrativních ploch k prodeji či k pronájmu.

Co je hlavní náplní činnosti jednotlivých divizí? A jak se podílejí na celkovém obratu firmy?

Divize Hutního materiálu a divize Machinery, které se na tržbách společnosti společně podílejí přibližně 70 - 80 %, se zaměřují na obchod s hutním materiálem a výrobu výpalků, svařenců a jejich dalším opracováním. Divize Machinery v Tachově se specializuje na svařování a precizní opracování těžkých ocelových konstrukcí do maximální délky 25 metrů a hmotnosti do 30 tun. Našim zákazníkům nabízíme kompletní výrobek od výpalků až po hotově opracovaný svařenec včetně finálního laku a potřebných zkoušek a testů.

Divize Hydraulics se v minulosti zaměřovala na výrobu hydraulických válců a prvků do důlní techniky. Postupně výrobu rozšířila o výrobu hydraulických válců a hydraulických prvků nakladačů, zemědělské techniky, lisů a dalších hydraulických zařízení. Divize Recyklace plastů, Aluminium granulát a Kovové odpady jsou menší divize zabývající se recyklací materiálů. Sedmou částí společnosti je divize Kogeneračních jednotek, která se zabývá flexibilním řešením projekcí, dodávek, provozu a údržby kogeneračních jednotek ve výkonovém rozmezí 40 až 4300 kW.

Jaké jsou nejdůležitější produkty ve vašem výrobním portfoliu?

V posledních letech se začínáme zaměřovat na produkty s vyšší přidanou hodnotou, proto se snažíme klást důraz na růst portfolia opracovaných výpalků a složitých svařených dílů velkých tonáží, kterým děláme také finální povrchovou úpravu. Tato činnost je těžištěm našeho podnikání. Velké naděje vkládáme také do kogeneračních jednotek, zařízení vyrábějících kombinovaně elektrickou a tepelnou energii. Kogenerační jednotky umožňují našim zákazníkům decentralizovaně vyrábět teplo a elektrickou energii pro jejich spotřebu a přinášejí jim tak úspory až 30 %. Návratnost těchto technologií se pohybuje od dvou do pěti let. Nejen my, ale většina odborné veřejnosti vidí v těchto technologiích velký potenciál. Cílem společnosti je udělat ze značky KARLA ENERGIZE do konce roku 2016 jasnou dvojku na českém trhu.
Kdo jsou vaši hlavní odběratelé?

Naši produkci dodáváme do několika zemí světa. Většina produkce divize Machinery míří na export do Německa, Rakouska a Francie. Divize Hutního materiálu navíc ještě dodává do Polska, Slovenska, Maďarska a na Ukrajinu. Hydraulické válce v minulosti putovaly až do Vietnamu nebo Jižní Ameriky. Kogenerační jednotky zatím dodáváme jen na český trh, ale vyvíjíme velkou snahu o získání trhů zemí SNS, Polska, Slovenska a Velké Británie. Pokud to vezmeme podle zákaznických segmentů trhů, jsou to v prvé řadě průmyslové podniky, logistické sklady, administrativní centra, hotely, výtopny, nemocnice a podobně. Kogenerační jednotky jsou vhodné všude tam, kde je roční spotřeba tepla alespoň na úrovni půl milionu korun.

Uvažujete o expanzi i na další zahraniční trhy?

Jak už bylo řečeno, s expanzí na další zahraniční trhy uvažujeme především v souvislosti s kogeneračními jednotkami. Trend jejich využívání se tyká celé Evropy a my bychom toho chtěli využít. Velká Británie musí posilovat svou energetiku a jeden z pilířů její současné strategie je budování nových zdrojů na bázi decentralizované výroby elektřiny a tepla. Výhledově bychom rádi na tomto trhu byli od roku 2016. Již letos jsme velmi aktivní v zemích SNS a doufáme, že v budoucnu se tyto trhy budou podílet na obratu divize Kogeneračních jednotek přibližně z 50 %.

Jaké vidíte možnosti další rozvoje firmy v budoucnu?

Společnost KARLA se bude zaměřovat na rozvoj podnikání v oborech s vyšší přidanou hodnotou s tím, že i nadále budeme dbát na diverzifikaci portfolia jednotlivých divizí. Do budoucna se bude těžiště našeho podnikání přesouvat k výrobě velkých a složitých ocelových svařenců a konstrukcí a k výrobě kogeneračních jednotek. V rámci kogeneračních jednotek bychom pak rádi směřovali další činnost k tzv. EPC projektům a službám optimalizace energetiky našich zákazníků.

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...