1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

KONE, a.s.

Aby se lidé pohybovali plynule a bez čekání

Časopis Forbes, který každoročně hodnotí 100 nejvíce inovativních firem světa, zařadil společnost KONE na 48. místo (5. místo obsadila v evropském žebříčku). Společnost se na prestižním seznamu objevila už popáté za sebou a figuruje v něm jako jediná firma z oblasti stavebnictví.

Ačkoli byla společnost KONE založena před více než sto lety, rozhodně nejeví známky stárnutí. Naopak, světová jednička v oblasti výtahů a eskalátorů udává trendy ve svém oboru a překonává hranice. Připomeňme, že v roce 2014 dosáhla společnost KONE celosvětově roční čisté tržby ve výši 7,3 miliardy euro. Pro firmu aktuálně pracuje 47-tisíc zaměstnanců po celém světě a 750 jich působí přímo v České republice a na Slovensku. V čele společnosti KONE dnes stojí generální ředitel Danilo de Rossi.

Příchod do střední Evropy

Na českém trhu byla první akvizicí společnosti KONE v roce 1991 firma Pragolift, a.s. Po ní následovaly v dalších dvou desetiletích české a slovenské koncerny Kovopodnik výtahy, s.r.o., Slavík, spol. s r.o., a WALDOOR, s.r.o. Záměrem společnosti KONE je vždy začlenit všechny nové příslušníky koncernové rodiny do firemní kultury i způsobu práce. Na první pohled to nemusí být zřejmé, ale společnost KONE má v České republice i na Slovensku pobočky ve všech velkých městech, což jí umožňuje být nablízku zákazníkům. Důležitým mezníkem v novodobé historii bylo založení výrobního závodu v Ústí nad Labem v roce 2004, který je jen jedním ze tří takových míst po celé Evropě. Strategický význam tohoto výrobního závodu je nedocenitelný. Svou polohou v srdci kontinentu umožňuje společnosti KONE pružněji reagovat na požadavky zákazníků a rychleji vyřizovat konkrétní poptávky.

Úplný sortiment výrobků

Kompletní portfolio výrobků společnosti KONE tvoří výtahy, eskalátory, pohyblivé chodníky, automatické dveře nebo systémy sledování a řízení přístupu pro všechny typy budov a všechny segmenty trhu. A co víc, výtahy společnosti KONE coby světového lídra v oboru, nabízejí kromě oceňovaného designu ty nejlepší výsledky v oblasti ekologie a efektivity. Současně poskytují pohodlí během jízdy. Mezi hlavní výtahové produkty vyráběné v závodech společnosti KONE patří: EcoSpace™ (obytné budovy), MonoSpace® (obytné, komerční a kancelářské budovy), MiniSpace™ (vysokorychlostní produkty s vyšší kapacitou určené pro vyšší budovy), Transys™ (nákladní výtahy), NanoSpace™ a MaxiSpace® (navržené pro maximalizaci prostoru kabiny v užších šachtách, např. v panelácích).

Ačkoli konkrétní výrobky mají vždy svá specifika, jejich společným jmenovatelem je strategie People Flow®, která se prolíná celou společností KONE. Tato strategie si zakládá na tom, aby se lidé mohli v budovách (nebo mezi nimi) pohybovat plynule, bezpečně, pohodlně a bez čekání. Výtahy, eskalátory a automatické dveře musí správně fungovat a jejich integrace s dalšími systémy v budově musí být vždy bezproblémová. To v praxi znamená velmi úzkou spolupráci s každým zákazníkem na každém konkrétním projektu tak, aby byla zajištěna správná poloha výtahu, konstrukční a funkční připojení a po dokončení montáže také údržba a modernizace. Princip People Flow® je dodržován během celého životního cyklu budovy. „S architekty a projektanty spolupracujeme od raných fází projektu, známe legislativu a umíme výtahy navrhnout tak, aby co nejlépe vyhovovaly zadání projektu z hlediska přepravního výkonu nebo ekologické efektivity. Podpora projektových prací, jako jsou výkresy v BIM a DWG, je pro nás standardem,“ dodal Danilo de Rossi s tím, že společnost má dlouholeté zkušenosti napříč celým světem, adekvátně nastavené procesy a supply chain management. Bezpečnost je pro globálního lídra v oblasti výtahů na prvním místě. 

Inovace – srdce společnosti

V oblasti inovace není společnost KONE vůbec žádným nováčkem. Například v roce 1996 na trh uvedla první výtah na světě bez strojovny − MonoSpace®. V roce 2014 pak společnost představila výtah NanoSpace™, který je speciálně konstruovaný pro budovy vyžadující úplnou výměnu starých výtahů. „Globální premiéra“ instalace výtahu NanoSpace™ byla provedena v České republice, protože tento typ výtahu přesně reflektuje potřeby panelových a činžovních domů z minulého století, které jsou pro Česko i Slovensko typické. „Nabízíme širokou paletu designových a funkčních řešení, která umožňují flexibilitu a personifikaci výtahů a eskalátorů. Umíme poradit a zlepšit stav starých či nevyhovujících výtahů, a to částečnou modernizací nebo kompletní výměnou výtahu,“ uvedl Danilo de Rossi, generální ředitel společnosti KONE.

Inovace je srdcem obchodní strategie společnosti KONE a udržuje její celosvětové vedoucí postavení i po 105 letech v oboru. Poslední průlomovou novinkou je UltraRope™, nová zdvihací technologie s velkým zdvihem, která umožňuje dosáhnout cestovní výšky jednoho kilometru. Jedná se tedy o dvojnásobek v současné době proveditelné vzdálenosti. Technologie UltraRope™ se stane nedílnou součástí konstrukce nejvyšší budovy na světě − Kingdom Tower v Saúdské Arábii.

Hrdost v srdci Evropy

„I v České republice a na Slovensku máme dostatek referenčních budov, kde byla aplikována nejnovější inovativní a technologická řešení společnosti KONE,“ sdělil Danilo de Rossi. Například budova City Tower v Praze byla až do roku 2012 nejvyšší budovou v České republice. Společnost KONE ji vybavila 15 výtahy MiniSpace™ a třemi výtahy MonoSpace®. Budova se i dnes může pochlubit nejrychlejšími výtahy v České republice, které dosahují rychlosti 6 m/s. V roce 2012 se nejvyšší budovou v České republice stala stavba AZ Tower. Najdeme ji v Brně a disponuje 5 výtahy MiniSpace™ a jedním KONE MonoSpace®, který se zaměřuje na ekologickou efektivitu. Mezitím na Slovensku získala prvenství v kategorii nejvyšších kancelářských budov stavba Tower 115 v Bratislavě. Na začátku roku 2015 uzavřela společnost KONE smlouvu na výměnu osmi výtahů v této 115 metrů vysoké konstrukci za osm výtahů MiniSpace™ o rychlosti 3,5 m/s. Další bratislavskou zakázkou z roku 2015 byl multifunkční komplex Twin City, kde bude instalováno na dvacet výtahů MonoSpace® 700. Zapomenout nesmíme ani na pražský Metronom, administrativní komplex v blízkosti stanice metra Nové Butovice, který je postavený v souladu s nejvyššími ekologickými standardy BREEAM a jezdí v něm šestnáct výtahů MonoSpace® 700.

Ekologická dokonalost

Realizace výtahů pro budovu Metronom není pro společnost KONE ničím neobvyklým. Firma se snaží být s ohledem na svůj „Environmental Excellence programme” lídrem v oblasti životního prostředí a udržitelného rozvoje. Proto podporuje proměnu stávající zástavby v chytrá ekologická města, nízkouhlíkové komunity a nízkoenergetické budovy. Tento přístup vede k zajištění bezpečných, ekologicky účinných a zodpovědných řešení s vysokým výkonem.

Společnost KONE je skutečným průkopníkem v oblasti vývoje ekologických a efektivních výtahů i eskalátorů. Například výtah MonoSpace® 500 je téměř o 90 % energeticky účinnější než výtahy z 90. let. Tento nebývalý posun se podařil díky pohonné jednotce EcoDisc®, díky vylepšenému řešení pohotovostního režimu a LED osvětlení. Není divu, že společnost KONE v roce 2014 obsadila 12. místo v žebříčku nejekologičtějších společností na světě, který vyhlašuje časopis Newsweek.

Širší záběr

Společnost KONE se při svém podnikání nezaměřuje pouze na životní prostředí. Firma zaujala také jasný postoj vůči společenským problémům. Založila Nadaci Centennial Foundation, jejímž posláním je podporovat vývojové, vzdělávací a kulturní aktivity pro děti a mládež po celém světě. Ke konkrétním výsledům práce této nadace patří třeba mobilní knihovna v Číně nebo centra pro mládež v Indii a Jižní Africe. V České republice společnost KONE podpořila například dětský domov v Litoměřicích, když od něho hromadně nakoupila ručně vyráběné věci. Tyto výrobky pak věnovala zaměstnancům jako dárky k narozeninám. Společnost také organizuje sponzorské kampaně na podporu dětských domovů, které jsou v blízkosti hlavních kanceláří firmy v České republice a na Slovensku.

Vypořádání se s „krizí“ a výhled do budoucna

Stavební odvětví v obou zemích bylo v roce 2008 těžce zasažené finanční krizí, a je férové říci, že trh s výtahy a eskalátory ještě stále nezískal zpět svou původní sílu. Hospodářské výsledky společnosti KONE nicméně zůstávaly i v tomto období stabilní, protože hledala nové příležitosti, nové segmenty trhu a rozrůstala se také do nových teritorií. V roce 2014 naštěstí trhy v České republice a na Slovensku zaznamenaly jisté oživení, které bude pravděpodobně pokračovat i v dalším období, což naznačují dobré hospodářské výsledky obou zemí.

Společnost KONE se nadále organicky rozvíjí a roste prostřednictvím akvizic v České republice i na Slovensku. Firemním cílem je pokračovat v této linii a nadále růst. Strategie, kterou společnost zvolila, aby naplnila své cíle, je poměrně jednoduchá. Totiž neustále překonávat očekávání zákazníků, přinášet novinky a inovativní řešení ve svém oboru. Prostě a jednoduše, strategie People Flow® funguje, a proto není třeba ji měnit.

Pracujete-li na projektu nebo jen potřebujete poradit, můžete společnost KONE kontaktovat prostřednictvím webových stránek www.kone.cz.

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...