1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

KOVONA SYSTEM, a.s.

Kovona System 15O zakázkovou kovovýrobu je ve světě zájem

Stěžejní činností akciové společnosti KOVONA SYSTEM z Českého Těšína, která zaměstnává na 600 lidí, je velkosériová zakázková kovovýroba. Úspěšná firma je mezi odběrateli dobře známá a navíc se jí daří většinu produkce umisťovat na zahraniční trhy. A to nejen v Evropě, ale i na východní trhy a do zámoří. Není se co divit.

Pro výrobkové portfolio firmy je charakteristické široké spektrum produktů, dokáže vyrábět na zakázku a využívá k tomu moderní technologie. Ve svých závodech vyrábí například otevřené nebo uzavřené profily, které dále zpracovává a výslednými produkty společnosti KOVONA SYSTEM jsou pak například skládací i pevné židle, stoly, regálové systémy či různé typy výlisků, které se používají například i v automobilovém průmyslu.

Důležitou devizou společnosti KOVONA SYSTEM je její komplexnost. Výrobky totiž umí zpracovávat od mateřských ocelových svitků, z nichž pak dokáže vytvořit příslušný polotovar v podobě trubky či profilu. „Ten poté zpracováváme podle potřeby pomocí široké škály nejrůznějších technologií. Hotovou kovovou konstrukci dokážeme zkompletovat s dalšími dřevěnými či plastovými díly. Díky tomu můžeme dodávat zákazníkům hotové zabalené výrobky na konkrétní místo určení,“ říká obchodní ředitel společnosti Marek Gil.

Silní exportní pozice

Přibližně tři čtvrtiny výrobků putují z Českého Těšína na export. Firma spolupracuje jak s velkými, tak i menšími odběrateli, ať to jsou obchodní řetězce, distributoři či zpracovatelské firmy. Výrobky nacházejí uplatnění nejen v mnoha zemích Evropské unie, ale i v dalších světových destinacích jako jsou Spojené státy americké, Rusko, Čína, Japonsko, Austrálie či Turecko a Izrael. Teritoriální působení společnosti KOVONA SYSTEM je opravdu široké. Společnost působí na trhu již 15 let a spolupracuje s mnoha odběrateli, kteří vědí, že se na její dodávky i kvalitu mohou spolehnout. „Díky našemu dlouhodobějšímu působení na trhu nás spousta firem zná a s mnohými z nich máme navázanou dlouhodobou spolupráci v širším spektru výrobků. V oblasti zpracování kovu nejsme neznámou firmou, proto nás vedle našich stávajících zákazníků oslovují sami i noví zákazníci, s nimiž jsme nikdy nespolupracovali. Nicméně potenciální nové zákazníky vyhledáváme i sami. Veletrhů či výstav se aktuálně aktivně neúčastníme a sázíme spíše na přímý, osobní kontakt,“ dodává Marek Gil.

V zakázkové kovovýrobě je mimo jiné důležitá i kvalita, proto se na ni firma soustřeďuje už v předvýrobní fázi. Snaží se vytipovat možné problémové oblasti, na základě kterých přijímá konkrétní opatření tak, aby vůbec k problémům v průběhu výroby nedocházelo. Výrobky samozřejmě kontroluje i během výroby a po dokončení výrobku následuje výstupní kontrola.

Díky investicím se rozšíří výroba i technologie

K přeměně vstupního materiálu na požadovaný výrobek je nutno využít širokou škálu technologií pro zpracování kovů, kterými firma disponuje. Patří mezi ně například dělička svitků, profilovací stolice, lisy, lasery, ohýbačky, svařovací roboty, specializované jednoúčelové technologie a mnoho dalších. Stejně tak společnost disponuje práškovou lakovnou nebo nabízí povrchovou úpravu chromováním.

Úspěšná výroba s sebou přináší zvýšenou potřebu výrobních a skladovacích ploch, proto KOVONA SYSTÉM již částečně rozšířila svůj závod v Českém Těšíně a dále intenzivně pracuje na přípravě stavby dalších výrobních hal. V loňském roce přesáhla výše tržeb 1,5 miliardy Kč. Část prostředků bude znovu investována jak do rozšíření výrobních prostor, tak do technologického parku společnosti s parametry zajišťujícími zvýšení efektivity výrobních procesů a růstu výkonů společnosti.

Maximální uspokojování potřeb zákazníků je podmíněno vysokou kvalitou zaměstnanců, jejich prvotřídními znalostmi a dovednostmi. Z toho důvodu firma klade obrovský důraz na vzdělávání a školení zaměstnanců a rozšiřování jejich vědomostí. Díky vytčeným cílům pro několik následujících let společnost také přistoupila k implementaci nového ERP systému, který by měl podpořit kvalitu řízení a efektivitu procesů.

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...