1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

KOVOSVIT MAS, a.s.

Kovosvit MAS 16Lídr ve výrobě obráběcích strojů hledá cesty k ještě větší efektivitě

Strojírenství má v České republice dlouholetou tradici. Více než 75 let působí v tomto průmyslovém segmentu akciová společnost KOVOSVIT MAS, která je v současné době lídrem ve výrobě multifunkčních obráběcích strojů v tuzemsku a jedním ze šesti světových producentů v oblasti hi-tech.

Společnost svůj úspěch staví především na partnerském vztahu jak se svými zákazníky, tak se zaměstnanci. Vytváří si tak silný základ pro kontinuální růst, který jde ruku v ruce s inovacemi a novinkami, jež firma pravidelně uvádí na trh.

Zrození přední české strojírenské firmy

Historie společnosti sahá až do 30. let minulého století a je spojena se jménem Baťa. Právě pro slavnou obuvnickou firmu vyráběl KOVOSVIT MAS, a.s., poprvé, tehdy ještě ve Zlíně. Po rozdělení a okupaci Československa v roce 1939 dalo vedení pokyn k vyhledání jiné lokality na území protektorátu, a tak se výroba přesunula do Sezimova Ústí. Poválečná historie společnosti je podobná jako u jiných závodů, jež byly znárodněny. První polovina 90. let minulého století se nesla ve znamení restrukturalizace podniku, privatizace a hledání nových trhů i zásadní změny sortimentu. Z novodobé historie se stal zlomovým rokem pro rozvoj společnosti rok 2010, kdy do firmy vstoupil nový majitel František Komárek, který podnik zásadně restrukturalizoval. Během pěti let se výroba navýšila téměř o 200 %. Zatímco v roce 2010 bylo vyrobeno 193 strojů, v roce 2014 to bylo už 360 obráběcích strojů, a to v poměru 50 % hi-tech technologie a 50 % klasické obráběcí stroje.

Je třeba dodat, že společnost dnes není pouze výrobcem obráběcích strojů. „Disponujeme také vlastní slévárnou MAS FOUNDRY, divizí MAS AUTOMATION, která se zabývá robotizací a automatizací, a divizí MAS HYDRO, jež projektuje a staví vodní elektrárny na principu Archimédova šroubu. Současně poskytujeme všestranné služby v technologické a servisní podpoře,“ říká generální ředitel společnosti Filip Winkelhofer a dodává: „Nesmíme také zapomínat na rozsáhlou a výborně vybavenou výrobní základu, díky níž můžeme nabídnout kooperační výrobu pro širokou skupinu zákazníků ze strojírenského průmyslu. V neposlední řadě máme i vlastní nástrojárnu, kalírnu, desítky obráběcích strojů a měřících zařízení.“

Efektivita strojírenské výroby

Protože se přední česká strojírenská společnost se sídlem v Sezimově Ústí silně orientuje na potřeby svých zákazníků, neustále hledá další cesty, jak ještě více zvýšit svoji produktivitu a snížit výrobní náklady. „Naše firma jde ve všech směrech s dobou. Aktuálně jsme soustředěni na zvýšení spolehlivosti strojů, rozvoj multifunkčních strojů, nabízení kompletních součástek na jednom pracovišti, robotizaci, tvorbu samostatně fungujících automatických jednotek, aditivních technologií a lowcostové řady strojů,“ vypočítává Filip Winkelhofer.

Cílem společnosti KOVOSVIT MAS, a.s., je přinášet zákazníkům nejlepší řešení na trhu. To se pochopitelně neobejde bez pravidelných investic a inovací. „Investujeme do toho, co nám umožní budoucí růst, což jsou především lidské zdroje a nové produkty,“ říká generální ředitel společnosti. Firma staví dlouhodobý vztah se svými zákazníky na vysoké kvalitě výrobků, které prochází kontinuální modernizací. V současné době stojí ve středu zájmu společnosti snižování výrobních nákladů a zvyšování produktivity. „Obecně se dá hovořit o tom, že produktivita výroby a snížení nákladů při konstrukci stroje se zajistí využitím moderních technologií ve výrobě, minimalizací změn z pohledu konstrukce, a tím dochází k zajištění efektivní výrobní série. Hlavně ale jde o nastavení interních procesů a toků materiálu. Druhým pohledem je požadavek zákazníka, který je ochoten akceptovat vyšší náklady pro splnění požadované změny. Vyšší pracnost pak také souvisí s garancí výrobce za daný produkt, tedy splnění parametrů, které při prodeji deklaruje,“ dodává Filip Winkelhofer.

Nové technologie ovládají strojírenství

Export hraje v české ekonomice důležitou roli – a výjimkou není ani společnost KOVOSVIT MAS, a.s., která vyváží zhruba 60 % své produkce. „Současně si vysoce vážíme českých a slovenských zákazníků, kteří již tradičně podporují naši společnost na vnitřním trhu,“ říká generální ředitel společnosti a dodává, že firma dosahuje v posledních letech stabilních ekonomických ukazatelů. Roční obrat se pohybuje přes 2 miliardy korun a společnost každoročně plánuje jeho navýšení o 5 až 8 %.

Vzhledem k více než 75 letům tradice ve výrobě obráběcích strojů se společnost KOVOSVIT MAS, a.s., podílela na celé řadě projektů. „Všechny reference jsou pro nás nesmírně důležité a velmi si jich vážíme. Pokud bych měl vyzdvihnout nejaktuálnější z nich, zaměřil bych se na, pro nás nejnáročnější, zahraniční trhy, kam se nám podařilo v měsíci březnu a dubnu 2016 dodat naše hi-tech pětiosá obráběcí centra MCU 700,“ říká Filip Winkelhofer. Konkrétně se jednalo o dodávku pro společnost Siemens, která se zabývá výrobou tvarově složitých dílců z kovu pomocí 3D tisku a renovacemi plynových hořáků. V současné době je tato společnost jednou z největších firem na světě využívajících technologii 3D tisku z kovu. „Jako druhou významnou referenci z poslední doby bych zmínil společnost Hubei Provincial Blower Works, která se nachází v Číně. Do této společnosti jsme také dodali stroj MCU 700, který byl prodán přímo na veletrhu v Šanghaji, jehož jsme se osobně účastnili,“ dodává generální ředitel společnosti.

Novinky prezentuje společnost KOVOSVIT MAS, a.s., pravidelně na veletrzích a Zákaznických a distributorských dnech, které pořádá pro své obchodní partnery. „Poslední Zákaznické a distributorské dny se uskutečnily začátkem dubna letošního roku. Návštěvnost byla jako každý rok vysoká. Přišlo kolem 600 lidí, z řad stávajících i budoucích zákazníků a také partnerských a dodavatelských firem, které rovněž vystavily své produkty, a tak se showroom společnosti po roce opět proměnila v malý strojírenský veletrh,“ popisuje událost generální ředitel a dodává: „Jako novinku jsme letos představili robotizované pracoviště, na kterém pracovali kolegové z divize MAS AUTOMATION. Toto robotizované pracoviště výrazně zkracuje časy potřebné pro obrábění a zakládání obrobku a maximálně zvyšuje produktivitu. Další novinky plánujeme představit na podzim na MSV v Brně, takže je určitě na co se těšit.“

Vychovat si nové strojaře

Společnost KOVOSVIT MAS, a.s., je jedním z největších zaměstnavatelů v Jihočeském kraji a za poslední tři roky vytvořila téměř 200 nových pracovních míst. Jen loni firma s ohledem na zvýšený zájem trhu o její stroje rozšiřovala svůj provoz o 100 nových zaměstnanců. Zájem měla především o uchazeče z oboru strojírenství a další technické profese. Stejně jako ostatní strojírenské společnosti se ale setkala s limity českého pracovního trhu a nedostatkem kvalifikovaných pracovníků. „Dlouhodobě všechny strojírenské firmy pociťují velký nedostatek technicky vzdělaných zaměstnanců a naše společnost není výjimkou. Spoluprací s odbornými školami se nám daří tento nedostatek zaměstnanců částečně eliminovat, a to tak, že si žáky pro jejich budoucí uplatnění vychováváme přímo ve firmě prostřednictvím praxe,“ uzavírá Filip Winkelhofer.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...