1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

KYB Manufacturing Czech, s.r.o.

KYB 16Výrobě tlumičů se v Pardubicích daří

V průmyslové zóně ve Starých Čivicích u Pardubic vyrostla v průběhu loňského roku nová výrobní hala společnosti KYB Manufacturing Czech. Jedná se o výrobní závod japonské společnosti KYB, která se řadí mezi největší výrobce tlumičů do automobilů na světě. Každý druhý automobil v Japonsku a každý pátý automobil na světě používá tlumiče vyrobené v KYB.

A mnoho z nich pochází právě z Pardubic. O výrobním programu společnosti, logistických operacích i personálních otázkách jsme hovořili s prezidentem společnosti Robertem Frankem.

Vaše společnost byla založena v srpnu roku 2003, výroba začala o tři roky později, v prosinci roku 2006. Jaké byly hlavní úkoly společnosti KYB Manufacturing Czech od jejího založení?

Management firmy se v té době, po dokončení první výrobní haly, držel především dvou hlavních strategických směrů investičního záměru. Tím prvním bylo rozšířit a stabilizovat rozvoj společnosti KYB Manufacturing Czech v Pardubicích a potažmo i v Evropě pro OEM zákazníky. Druhým hlavním strategickým cílem bylo rozšířit portfolio produktů evropských výrobců automobilů.

Jaká byla kapacita původního závodu a co všechno se v něm vyrábělo?

Kapacita první výrobní haly byla 4,5 milionu výrobků za rok. V této hale se vyráběly a stále vyrábějí různé typy tlumičů pro osobní automobily, a to jak pro OEM zákazníky, tak i servisní díly.

Letos jste dokončili stavbu nového závodu. Jak se zvýšila kapacita? A co pro vaši firmu stěhování do nové haly znamená?

Druhou výrobní halu jsme zkolaudovali v březnu tohoto roku a je spojena s tou původní výrobní halou. Stěhování a reorganizace dvou výrobních hal do jedné komplexní probíhalo částečně před kolaudací a zejména po ní. Když se ohlédnu zpět, tak si teprve až teď uvědomuji, že jsme toto zrealizovali za plného výrobního provozu bez závažnějších problémů. Plánování stěhování a přemisťování probíhalo dlouhodobě s předstihem, ale samotné realizace se účastnili v podstatě všichni zaměstnanci společnosti. Takže jsem velmi rád, že celá společnost bez ohledu na pracovní zařazení pracovala jako jeden hodinový strojek, kde nechybělo ani jedno kolečko.

Jak dlouho trvala stavba a jak vysoké byly investice?

Přípravy na zahájení stavby zabraly nejvíce času, a to celé dva roky. Samotná stavba započala v březnu roku 2014 a březnu letošního roku byla zkolaudována. Byla to tedy velmi krátká doba, za kterou také naše společnost získala ocenění z rukou ministra financí jako „Investor roku“, kde jsme se umístili na třetím místě. Investice dosáhla 1,5 miliardy korun. Další investice budou pokračovat v rámci strojního vybavení, a to až do roku 2020.

Jaké výrobní technologie najdeme ve vašem novém závodě?

Moderních a vyspělých technických či technologických zařízení je pravdu mnoho. Obecně se takový provoz jako je výroba tlumičů posouvá více a více k automatizaci, víceúčelovým kompaktním výrobním jednotkám a k vyspělým technologiím, kde ruka člověka nezasáhne a je zároveň i zajištěna nejvyšší ochrana životního prostředí. Týká se zejména povrchových úprav, obrábění či sváření.

Kdo jsou vaši hlavní odběratelé?

Bylo by asi zbytečné vyjmenovávat jeden automobilový koncern za druhým, ale v podstatě dodáváme pro všechny výrobce automobilů, ať se jedná o OEM, nebo servisní díly.

Jakým způsobem funguje logistika dodávek? Kam všude se výrobky z vašeho závodu dostanou?

Logistika v automobilovém průmyslu patří k jedněm k nejpropracovanějším a nejkomplikovanějším oborům. Je to především proto, že v tomto segmentu je podporována štíhlá výroba a požadavky zákazníků, se kterými dnes v podstatě spolupracujeme bez skladových zásob. Zde již nestačí mít zkušené a kvalitní zaměstnance, ale je potřeba využívat mnoho logistických novinek z oblasti informačních technologií. Výrobky z našeho výrobního závodu míří do různých zemí na všechny kontinenty, ať již napřímo, nebo prostřednictvím našich distribučních center.

Jaké jsou aktuální trendy v oblasti výroby tlumičů?

Shrnul bych to do několika hlavních směrů. Hlavní snahou je docílit nižší hmotnosti výrobku, neustále vylepšovat funkčnost a prodlužovat životnost. Důležitým aspektem je i libovolná nastavitelnost. V poslední době se stále častěji projevuje také další důležitý trend, kterým je ochrana životního prostředí. Proto výrobci automobilů volají po tom, aby výrobky byly ještě šetrnější k životnímu prostředí a lehce recyklovatelné.

Jakým způsobem řídíte kvalitu výroby?

Naše společnost samozřejmě vlastní veškeré certifikáty kvality, které jsou již v automobilovém průmyslu vyžadované. S rozšiřujícím se portfoliem zákazníků se nám rozšiřují i požadavky na kvalitu v rámci jejich korporátních systémů. Na toto musíme reagovat rozšířením našich znalostí a řad kolegů v oddělení kvality. Je to velmi komplikovaný organismus požadavků a nároků a myslím si, že mnohdy až zbytečně komplikovaný. Trošku mi to připomíná Evropskou unii, kde se pro papír dělá další papír, před kterým byly vytvořeny jiné papíry, až se v těch papírech utopíme a nezbude čas na skutečnou práci.

Kolik v současné době zaměstnáváte pracovníků? Budete nabírat další zaměstnance do nového výrobního závodu?

Během loňského léta, kdy jsme zaměstnávali 400 pracovníků, jsme zahájili nábory. Proto v současné době máme již přes 700 zaměstnanců. Přesto i teď hledáme nové zaměstnance. Aktuálně například obsazujeme celou řadu technických pozic, ale hledáme kolegyně a kolegy i do administrativy. Do budoucna odhaduji nárůst přibližně o další dvě stovky zaměstnanců.

Co nabízíte vašim zaměstnancům?

Na všechny naše zaměstnance jsme náležitě hrdí, protože svou kvalitní a dobře odvedenou prací přispívají k věhlasnému jménu osobních automobilů řady světoznámých značek. Vedení společnosti jim na oplátku nabízí moderní pracovní prostředí se zázemím v podobě příjemné jídelny s chutnou stravou či pohodlné, vybavené šatny. V neposlední řadě společnost nabízí mnoho finančních i nefinančních benefitů a motivačních prvků včetně vzdělávacích programů.

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...