1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Mayr-Melnhof Holz Paskov s.r.o.

Mayr Melnhof holz paskov 17Pracujeme na lepším zhodnocení dřeva

Bez dřeva by zkolaboval stavební i nábytkářský průmysl a celá řada dalších oborů. Mezi dodavateli dřeva v České republice vyčnívá pila Paskov, která je členem nadnárodního koncernu Mayr-Melnhof Holz. Za loňský rok závod zpracuje bezmála 1500 milionů kubíků smrkového dřeva, letos to bude už 1550 milionů kubíků. Vedle pily funguje ve Staříči u Frýdku-Místku také peletárna, která na trh dodá 90-tisíc tun dřevěných pelet ročně a v roce 2021 plánuje navýšit výrobu o 10 %.

„Naše pila je stále mohutnější a produkce se rozrůstá. Zároveň je naší výzvou a přáním nadále pracovat na lepším zhodnocení tak drahocenné suroviny, jako je dřevo,“ říká v rozhovoru Ing. Marie Wagnerová, jednatelka společnosti Mayr-Melnhof Holz Paskov.

Jak je na tom nyní dřevozpracovatelský průmysl v České republice, potažmo v Evropě?

Díky dostatku suroviny a odbytových možností v posledních několika málo letech prakticky všechny velké pily v Evropě řežou na plný výkon a investují do navyšování kapacit. Dostatek suroviny podpořil také střední a malé pily, i ty vyrábí maximum toho, čeho jsou schopny. Loni už ale provozy, vzhledem k vysoké nabídce řeziva, výrobu omezili nebo dokonce zastavili. Jde o závody především ve Skandinávii. Vycházíme z toho, že konkurenční boj, i vzhledem k zimnímu období, nadále sílí, a především společnosti bez dalšího zpracování řeziva budou mít stále větší problém udat na trhu svou maximální výrobu.

Většinu dřeva, zhruba 75 %, vyvážíte. Jak se vám daří cenově konkurovat ve srovnání s ostatními společnostmi?

Řezivo se již několik let prodává jako komodita, kterou je schopen nabízet po celém světě každý region, jenž ve dřevařství něco znamená – jako je například Skandinávie, střední Evropa, Rusko, Kanada, Nový Zéland a jiné. Základem úspěchu je držet výrobní náklady na minimu při zachování maximální kvality výrobku. Vzhledem ke kvalitě suroviny, kterou u nás máme k dispozici, a kvalitě výroby, jsme schopni dodávat naše výrobky i na tak náročné trhy, jako jsou Japonsko nebo německy mluvící země. Snažíme se nebojovat jen low-cost cenou, ale nabídnout zákazníkům i potřebný servis, dodávky na čas a speciální sortimenty, které stále více vyžadují.  

Z jakých zdrojů pochází dřevo, s nímž pracujete? Zpracováváte například i stromy po kalamitách?

Naše společnost zpracovává výhradně smrkové dřevo, které pochází v podstatě ze tří zdrojů – z České republiky, Slovenska a Polska. Zpracováváme veškeré pořezu schopné dřevo, to znamená, že pokud se takové vyskytne po kalamitách, tak i toto. Dříví po kůrovcové kalamitě samozřejmě také.

Máte prostor pro inovace? Jaké jsou aktuální trendy ve vašem oboru a jak jim vycházíte vstříc?

Prostor pro inovace je u nás veliký. Pro vedení společnosti je to jedno z ústředních témat. Společným jmenovatelem všech realizovaných a plánovaných inovací jsou zproduktivnění, zvýšení výtěže vstupní suroviny, zvýšení přidané hodnoty výrobků a samozřejmě automatizace výroby. Skupina inovačních opatření se v zásadě dá rozdělit na oblast organizační, která zahrnuje zefektivnění procesů a postupů ve výrobě, a oblast technologickou. V technologické oblasti plánujeme hned několik velkých projektů.

Prozradíte, jaké to budou?

Půjde o stavbu třetího kotle na biomasu o výkonu 12 MW. Tento kotel přibude k už provozovaným zařízením se sdruženým výkonem 20 MW. Pustíme se také do stavby dalších čtyř sušících komor s dodatečnou roční kapacitou sušení 120-tisíc m³. Budeme realizovat plnou automatizaci řízení dovozu kulatiny a registrace dodávek od brány až po vstup do třídící linky. Chystáme i automatizaci výroby sušárenských balíků řeziva. V neposlední řadě se zaměříme na instalaci automatických scannerů vad řeziv, což je doplněk, který třídičovi kvality významně ulehčí práci a zvýší přesnost třídění.  

Do nových technologií a vybavení pily jste investovali i v minulosti. Jaké projekty se vám podařilo dokončit?

V uplynulých dvou letech jsme dokončili hned několik projektů. Patří mezi ně instalace odsávání pořezové linky, což přineslo snížení prašnosti a znečištění strojů a navýšilo technickou dosažitelnost. Instalovali jsme také nové hlavní rozmítací pily v pořezové lince, která má o 60 % vyšší příkon než původní technologie. Obnovili jsme a posílili výkon frekvenčních měničů a motorů většiny agregátů pořezové linky tak, aby byla odstraněna její výkonová úzká hrdla. Pořídili jsme také pět nových 3D měření kulatiny jak na skladu kulatiny, tak před vstupem do pořezové linky. Výsledkem je zpřesnění měření tvaru a rozměrů kulatiny prakticky o dva řády a následné řízení řezání tak, aby byla dosažena nejvyšší možná výtěž. Zakoupili jsme také automat na broušení pilových kotoučů, který nám nahradil významnou část manuálního či poloautomatického broušení. Instalovali jsme rovněž systém rekuperace odpadního tepla sušících komor. Díky těmto opatřením se nám loni zvýšil meziroční objem vyrobeného řeziva o 9,5 %, aniž by se změnil režim směn nebo produkčních dnů.

I když automatizujete výrobu, bez lidí to nejde. Kolik pracovníků zaměstnáváte? Jaké pozice nejčastěji obsazujete? Chybí vám zkušení a zruční zaměstnanci?

Počet zaměstnanců pily spolu s peletárnou je 340. Máme velmi stabilní zaměstnance. Na některých pozicích je však přece jen větší fluktuace – jde hlavně o obsazování méně kvalifikovaných míst přímo na pilnici nebo na hoblárně. V současné době máme dostatek vlastního personálu, jsme významným zaměstnavatelem severomoravského regionu a ráda bych našim zaměstnancům poděkovala za jejich odbornost a loajalitu, s jakou vykonávají svou náročnou práci.

V roce 2016 byla ustavena odborová organizace PILA Paskov. Jak se vám daří spolupracovat?

S odborovou organizací PILA Paskov máme bezproblémovou spolupráci. Naše vzájemné vztahy se stabilizovaly.

Prozradíte výši ročního obratu vaší firmy? Jaký byl v loňském roce?

Obrat pily byl v loňském roce 5 miliard korun. Na našem obratu se nejvíce podílí prodej řeziva, v druhé řadě také prodej vedlejších pilařských produktů, tedy štěpky, pilin a hoblin.

Jaké výzvy před vámi leží? Jaké jsou vaše vize a přání do následujícího období?

Naší výzvou a zároveň přáním je dále pracovat na lepším zhodnocení tak drahocenné suroviny, jako je dřevo. V našem případě jde o neustálou modernizaci výroby a zvyšování výtěžnosti pořezů. Výzvou současné doby je také zcela jistě vypořádání se s množstvím suroviny, která je k dispozici vzhledem ke kůrovcové kalamitě. Na druhé straně je potřeba zabezpečit závody vlastního koncernu, které se zabývají takzvaným dalším zpracováním, řezivem odpovídající kvality. Nikdy nekončící výzvou je práce na rozvoji vlastních zaměstnanců.

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...