1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

NOVEM Car Interior Design, k.s.

Novem car 2016Vyrábí ozdobné díly do interiérů luxusních aut

Historie společnosti NOVEM Car Interior Design se píše od roku 1947, kdy ji v Německu založil Ernst Pelz. Od té doby firma expandovala a vyvinula se ve světovou špičku ve svém oboru.

Ve 12 pobočkách v Evropě, Asii i Americe pracuje na 4500 zaměstnanců a koncern měl loni obrat zhruba ve výši 480 milionů euro. Od roku 2000 působí společnost i na českém trhu. Za 15 let se podnik vypracoval na jednu z nejúspěšnějších poboček koncernu. Závod NOVEM Car Interior Design byl založen na zelené louce ve Městě Touškově a výroba byla zahájena v roce 2001. O šest let později podnik zdvojnásobil svoji výrobní plochu a v roce 2010 dosáhl vrcholu z hlediska počtu zaměstnanců (ve firmě pracovalo na 780 lidí). Během let 2010 a 2011 závod opět rozšířil své prostory, když byl přistavěn sklad a logistická hala. „Loni jsme zahájili výstavbu nové výrobní plochy o rozloze 5000 m2. Ačkoli od roku 2010 počet zaměstnanců opět poklesl na současných 540, počítáme s tím, že během horizontu dvou až tří let vzroste na 1000,“ sdělil Ing. František Plachý, generální ředitel společnosti NOVEM Car Interior Design a viceprezident koncernu pro Evropu.

Exotické dřeviny, hliník i karbon

Od svého založení až dosud se firma specializuje na výrobu dekorativních dílů do interiérů vozů. K zákazníkům NOVEM Car Interior Design patří přední světové automobilky, jako je Mercedes, BMW, Audi, Volvo, Chrysler, Ford, Land Rover, Rover a nově také Toyota. „V minulosti se jednalo především o dřevěné designové díly. Dnes se k nim přidávají hliníkové a karbonové ozdobné díly. Sortiment doplňujeme i menší částí produktů z ušlechtilé plastické hmoty,“ dodal František Plachý. Ozdobné díly ze závodu NOVEM Car Interior Design směřují do luxusních automobilů vyšší střední a nejvyšší třídy. Konkrétně je najdeme třeba v Mercedesu třídy S nebo E, v BMW řady 5, v Audi A6, A7 nebo A8. Aktuálně společnost začíná vyrábět i ozdobné díly do nového Volva XC 90. Největší objem výroby tvoří hlavně dřevěné a hliníkové designové díly. Zatímco dříve byl ze strany zákazníků zájem zejména o ořechový dekor, dnes se povrchy dřevěných dílů vyrábí například z jasanu, eukalyptu nebo dalších exotických dřevin.

Při výrobě produktů podnik úzce spolupracuje s designovými odděleními jednotlivých automobilek. „Zabýváme se spíše designem povrchu, kdy se podílíme na návrhu tónování dřeviny, hliníku, osvětlení povrchu a podobně,“ uvedl generální ředitel a dodal: „Naše práce je především klasická strojařina a plastikařina, protože dřevěná dýha je až poslední vrstvou výsledného produktu.“ Ve výrobním programu podniku se uplatňuje řada technologií. Ty se využívají na zpracování dýhy, která se dělí pomocí laserového zařízení. Nezbytností je vstřikování plastů, které je v závodě na velmi vysoké úrovni. Využívá se CNC frézování, odlévání a další technologie. Mezi jednotlivými procesy je prostor i na ruční operace, jako je různé leštění nebo dolešťování povrchů.

Být tam, kde je zákazník

Koncern je největším výrobcem designových dílů pro luxusní automobily. Svůj úspěch a obchodní strategii postavil na několika faktorech. Důležitý je silný vývoj, který vede k neustálému uvádění novinek na trh. Zákazníkům poskytuje maximální servis a nabízí jim tvorbu ozdobných dílů z různých materiálů, jako je dřevo, hliník nebo stále žádanější karbon. „Pro naše zákazníky je bezpochyby důležité i to, že jsme tam, kde mají své závody oni. Když například Audi otevírá závod v Mexiku, tak tam působíme i my. Pobočku máme také v Číně, abychom byli nablízku našim klientům. V neposlední řadě dodáváme výrobky ve vysokém standardu, zakládáme si na včasnosti dodávek, kvalitě, přesnosti a reagujeme na potřeby našich zákazníků,“ prozradil František Plachý.

Velký důraz je v celém koncernu kladen na ekologii, ochranu životního prostředí i bezpečnost práce. Podnik je držitelem řady certifikátů skupiny ISO/TS. Jmenovitě jde o certifikát managementu kvality nebo životního prostředí. „Respektujeme samozřejmě zákonem dané požadavky, ale jdeme i za jejich hranice. Pravidelně investujeme do technologií, které eliminují znečišťování životního prostředí,“ dodal generální ředitel.

O zaměstnance je dobře postaráno

Investice v podniku pravidelně směřují i do zvyšování bezpečnosti práce. Firma v této oblasti penězi nešetří a vkládá je do technologií automatizace provozu, které přispívají ke zvyšování produktivity práce a zejména k eliminaci bezpečnostních rizik. Je to právě bezpečnost na pracovišti a ochrana zdraví zaměstnanců, na které si podnik zakládá. I proto je pro vedení firmy jedním z nejdůležitějších ocenění titul Zaměstnavatel roku, který pravidelně obhajuje od roku 2006 v regionálních kolech soutěže. V roce 2011 dokonce získala 2. místo v celorepublikovém kole tohoto prestižního klání. „Vůbec první ocenění Zaměstnavatel roku nám bylo uděleno za snižování nemocnosti ve firmě. Ta je dodnes velmi nízká a pohybuje se hluboko pod 2 %, což považujeme za výraz motivovanosti našich zaměstnanců,“ sdělil František Plachý.

Podnik ve Městě Touškově dnes zaměstnává na 540 pracovníků. Na operátory výroby má firma specifické požadavky – uplatnění zde najdou například lidé se vzděláním a zkušenostmi v oblasti CNC frézování. Operátoři přicházejí do styku s ušlechtilými materiály, leští je, posuzují strukturu dřeviny, lesk dílu apod. „Lidé, kteří u nás pracují, jsou tak trochu umělci. Musí být velmi zruční a šikovní. Většinou se, pochopitelně, nestihnou zaučit za tři měsíce zkušební doby. Je proto na nás, abychom zaměstnance dobře vedli a dokázali si je udržet. Musím zdůraznit, že je u nás minimální fluktuace,“ podotkl generální ředitel. Péče o zaměstnance je pro vedení firmy na předním místě. Společnost připravila propracovaný program benefitů a pro pracovníky i jejich rodiny pořádá například celou řadu akcí mimo pracovní dobu. Podnik si zakládá i na rodinném prostředí a korektních vztazích na pracovišti. „To se týká například i našich mistrů. Je nepřijatelné, aby se ke svým podřízeným chovali špatně. Proto realizujeme i různé tréninky vztahu nadřízený a podřízený. Na druhou stranu, na lidi máme vysoké nároky, požadujeme dodržování pravidel, v podniku je vysoká disciplina,“ dodal František Plachý.

Za 15 let jedničkou v koncernu

Kromě toho, že NOVEM Car Interior Design loni zahájila ve výrobním areálu ve Městě Touškově výstavbu nových prostor, věnuje se i celé řadě nových zakázek. Příkladem je produkce ozdobných dílů pro Volvo XC 90, výroba dílů pro nové BMW řady 5, pro Mercedes E a některé nové modely Volvo. S ohledem na velký objem nových zakázek předpokládá vedení podniku v následujících třech letech mimořádný růst. Úspěch české pobočky neilustruje jen nárůst zakázek. „Za 15 let jsme s mým týmem odvedli obrovský kus práce. Mimo jiné se řada českých manažerů prosadila do vedení celého koncernu, což je vlastně trochu rarita. Pro nás je to ale potvrzení skutečnosti, že naše pobočka patří v koncernu k nejlepším závodům,“ uzavřel generální ředitel.

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...