1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

TAJMAC-ZPS, a.s.

tajmac 16Přesné, výkonné a hospodárné obráběcí stroje

Strojírenská výroba má v České republice dlouhou tradici. K podnikům, které jsou zaměřeny na komplexní vývoj a výrobu obráběcích strojů, patří společnost TAJMAC-ZPS. Ta navazuje na více jak 110letou historii strojírenství ve Zlíně, jež se začala psát už v roce 1903 ve firmě BAŤA.

Od roku 1950 byl podnik známý pod názvem Závody přesného strojírenství (ZPS) a tento název se o padesát let později mění na TAJMAC-ZPS, a.s., kdy firma přechází do vlastnictví italského majitele, pana Andrei Tajariola.

Společnost TAJMAC-ZPS, a.s. vlastní i slévárenské provozy, konkrétně firmu ZPS-Slévárna, a.s. Disponuje tak koncentrovanou kapacitou, jež zahrnuje všechny etapy vývoje a výroby obráběcích strojů – od návrhu, konstrukce, výroby modelů a odlitků, přes jejich opracování a obrábění až po jejich finální montáž. TAJMAC-ZPS zajišťuje rovněž seřízení strojů a vývoj technologie podle požadavku zákazníků a současně  poskytuje i komplexní servis obráběcích strojů.
Společnost je zákaznicky orientovanou firmou s vlastním prodejním segmentem. V podniku také průběžně probíhají inovační aktivity, které vedou ke zvyšování užitných vlastností vyráběných obráběcích strojů a k vývoji nových produktů. Firma TAJMAC-ZPS je současně schopna na vysoké úrovni realizovat projekty přímo na základě konceptu zákazníka. Více nám o zaměření a aktivitách společnosti prozradil její technický ředitel Ing. Radomír Zbožínek.

Loni jste si připomněli patnáctileté výročí založení společnosti TAJMAC-ZPS, a.s. Významná jubilea vybízejí k bilancování. Co se vám za uplynulé období podařilo a na co jste pyšní?

Zvládli jsme složitý proces, na jehož konci byla radikální změna portfolia produktů. Ze standardních obráběcích strojů jsme přešli na zákaznické a solitérní technologie s vysokým stupněm multifunkčnosti, které pro naši firmu představují vysokou přidanou hodnotu. Vyhýbáme se cenovým válkám s nízkonákladovými výrobci. Naše stroje si přitom udržely veškeré atributy, které jsou s naší značkou dlouhodobě spojované – konkrétně jde o přesnost, hospodárnost a výkonnost. Rozšířili jsme také sortiment produktů. K tradičním obráběcím centrům a vícevřetenovým automatům přibyly dlouhotočné automaty a vstřikolisy. Tato změna by se nepodařila bez výrazné podpory výzkumu a vývoje našich produktů. Podařilo se nám vybudovat vysoce kvalifikovanou výzkumně-vývojovou základnu, kde pracuje 85 odborníků. Tato základna je navíc doplněna úzkou spoluprací s externími kapacitami, mezi které patří ČVUT Praha, VUT Brno, VÚTS Liberec a Intemac Kuřim. Mezi významné úspěchy v oblasti inovací řadíme, vedle zlatých medailí z MSV/IMT Brno, cenu odborné poroty soutěže Česká hlava 2013, kterou získal vícevřetenový automat MORI-SAY TMZ642CNC.

To ovšem není jediné ocenění z poslední doby. Na Mezinárodním strojírenském veletrhu Brno 2015 jste získali zlatou medaili za inovační exponát. Čím dlouhotočný CNC automat MANURHIN K’MX 816 CLEVER oslovil porotu?

Stroj MANURHIN K’MX 816 CLEVER je výjimečný už tím, že na jeho vývoji spolupracovali naši konstruktéři s konstruktéry z Německa, Itálie, Holandska a Francie. Je to nejproduktivnější a nejsložitější CNC dlouhotočný automat, který jsme doposud v TAJMAC-ZPS vyvinuli. A myslím si, že se nám povedl nejen technicky, ale také designově. Díky své konstrukci osmi řízených lineárních os na třech nezávislých nástrojových suportech a dvou nezávislých vřetenech s 12 000 otáčkami, které jsou navíc doplněny rotačními C-osami, dokáže stroj MANURHIN K’MX 816 CLEVER pracovat až se čtyřmi nástroji současně, čímž se rapidně zkrátí čas potřebný k obrábění.

Jaké možnosti tento stroj poskytuje potenciálním zákazníkům? Kde především může najít využití?

Díky dvěma nezávislým nástrojovým suportům může stroj u vodícího pouzdra současně soustružit dvěma noži, případně souběžně kolmo vrtat nebo frézovat paralelní plochy a vícehrany. Dále může využít vysoký počet nástrojových poloh, kterých je celkem 32, kdy na obou nezávislých deskách jsou čtyři rotační polohy a šest poloh pro nožové nástroje. Na dalším nezávislém osovém nástrojovém suportu jsou tři polohy pro rotační a tři polohy pro pevné osové nástroje proti vodícímu pouzdru. A stejná konfigurace je i na straně proti sekundárnímu vřetenu. Tento stroj je určen pro produktivní obrábění součástí z tyčového materiálu o maximálním průměru 16 nebo 20 mm.

Inovace je klíčová pro každou firmu v oblasti strojírenství. Na jakých dalších novinkách nebo zlepšeních nyní pracujete?

Nejvýznamnějším projektem v této oblasti je vývoj nového vícevřetenového automatu, který bude představovat nový rod v této skupině obráběcích strojů. Bude mít světovou premiéru v září 2016 na veletrhu v Chicagu. Věříme, že zákazníci přijmou jeho řešení a docílené parametry pozitivně.

Jaké zajímavé zakázky jste realizovali v poslední době?

Marketingově i objemově to byly především dodávky řady strojů pro koncerny INA a FAG ze skupiny Schaeffler.

Zapojili jste se do projektu Rok průmyslu a technického vzdělání. Tuto kampaň pořádá Svaz průmyslu a dopravy ČR. Co je jejím cílem? A jak se zapojuje právě vaše společnost?

Svaz průmyslu a dopravy ČR vytvořil kampaň Rok průmyslu a technického vzdělávání za účelem celkového pozitivního zlepšení vnímání průmyslu ve 21. století především u žáků, studentů a jejich rodičů. Jde o to, aby v průmyslu viděli jasnou perspektivu budoucího zaměstnání, vydali se tímto směrem a pro studium si vybrali technické střední a vysoké školy. Naše společnost se zapojila do kampaně prezentací projektu „Spolupráce TAJMAC-ZPS a SPŠ polytechnické COP Zlín“. Tato spolupráce zahrnuje unikátní široký záběr podpory ze strany naší firmy. Konkrétně stojí za zmínku nákup špičkového měřícího stroje v hodnotě zhruba 1,5 milionů korun, generální opravy strojů, na kterých studenti vykonávají praxi, atraktivní stipendijní program, nákup kvalitních pracovních oděvů pro studenty apod. Další detaily o tomto zajímavém projektu jsou dostupné na webové stránce www.rokprumyslu.eu.

Jaké jsou vaše další plány pro následující období?

Rádi bychom si udrželi pozici hlavního sponzora u SPŠ polytechnické COP Zlín, která úspěšně vychovává studenty z oborů obráběč kovů, strojní mechanik, mechanik seřizovač a elektrikář. Chceme se také zaměřit na podporu obdobně zaměřených škol v regionu. Z hlediska propagace strojírenství budeme například pořádat již tradiční akci Den otevřených dveří, naše firma se bude prezentovat na oblíbené zlínské akci Barum Czech Rally.

Prozraďte nám ještě závěrem, jaká je vaše vize?

Naše společnost navazuje na strojírenskou tradici, kterou ve Zlíně založila firma Baťa v roce 1903. Snažíme se přenášet některé prvky baťovského modelu řízení do každodenní praxe v TAJMAC-ZPS, a.s. Snad se to daří, svědčí o tom loňské rekordní hospodářské výsledky i značná podpora výzkumu a vývoje našich obráběcích strojů, které tvoří základ pro naši konkurenceschopnost.

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...