1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

TOS VARNSDORF, a.s.

TOS Varnsdorf 15Severočeský výrobce má za sebou úspěšný rok, v říjnu představí další novinky

Úspěšný rok má za sebou přední světový výrobce obráběcích strojů ze severočeského Varnsdorfu, akciová společnost TOS VARNSDORF. Na trh se jí podařilo úspěšně uvést nový stroj WHR 13, zákazníkům představila stroj s hydrostatickým vedením ve všech lineárních osách a momentálně se dokončují testy na zcela novém stroji WRD 13.

„Nový stroj WHR 13 vychází z koncepce nejprodávanějšího stroje WHN 13, kterých již firma vyrobila bez mála 3000 kusů, a k němuž jsme přidali výsuvné smykadlo a výsuvné vřeteno. Od loňského roku jsme získali už 15 objednávek. Jsem rád, že se nám tímto způsobem potvrdilo, že cesta vývoje, kterou jsme se vydali, je správná a podařilo se nám zaplnit určitou mezeru na trhu. Do prodejů tohoto stroje navíc vkládáme velké ambice i do budoucna,“ řekl obchodní ředitel Miloš Holakovský.

Ale i o další stroje z TOSu VARNSDORF je zájem. Například v polovině července přebíral ve varnsdorfském závodě nový stroj s hydrostatickým vedením ve všech lineárních osách zákazník z Indie. Pracovníci mu předvedli obrábění dvou typů motorů na tomto stroji a ten se rozhodl stroj koupit. Stroj letos firma předvedla dalším zákazníkům na TOSday a prodejcům na TOSmeet, kde se setkal s velkým zájmem. Díky tomu ve Varnsdorfu už dnes evidují sedm dalších objednávek. V inovacích nicméně firma pokračuje dál a během letošního veletrhu EMO v Miláně hodlá v říjnu ve světové premiéře představit stroj s označením WRD 13. Jedná se o lehký deskový stroj, který je určen pro nižší a delší dílce, konkrétně dílce, které dosahují výšky do tří metrů, ale mají délku do 30 metrů.

Čtyři pětiny strojů směřují do zahraničí

Firma je životně závislá na exportu. Zhruba 80 % výrobků nachází uplatnění v zahraničí, zbývající pětina zůstává na českém trhu. „Naše výrobky ve světě prodáváme prostřednictvím našich dceřiných společností, které působí na těch pro nás nejdůležitějších trzích světa. V Číně, v Rusku, v Indii, v EU a ve Spojených státech amerických,“ upřesňuje Miloš Holakovský. Společný podnik tak TOS VARNSDORF provozuje s čínským partnerem ve městě Kunming. TOS Kunming vyrábí přibližně 20 strojů ročně a na čínském trhu se prodá ještě dalších 10 strojů vyrobených ve varnsdorfském závodě. Za rok se tak firmě podaří umístit na čínský trh 30 strojů, což odpovídá zhruba čtvrtině celkové produkce. „Není to vůbec špatné číslo, ale vzhledem k tomu, že Čína spotřebuje zhruba 40 % světové produkce obráběcích strojů, vidíme na tomto trhu další potenciál pro růst,“ dodává Miloš Holakovský.

Určitý pokles v poptávkách zaznamenala firma v uplynulém období na trzích v Ruské federaci. Do jisté míry byl způsoben embargem Evropské unie směrem k Ruské federaci. „Z embarga, které mluví o vývozu zboží dvojího určení a o nemožnosti dodávek do zbrojařských firem, jsme měli na začátku poměrně velký strach. Během velmi krátké doby se ale ukázalo, že samotné embargo na dodávky strojů není pro náš tím největším problémem. Zásadní se stala devalvace rublu, která ovlivnila chování investorů. Výrazně se snížila jejich chuť nakupovat nové stroje, které jsou teď výrazně dražší, a to dnes považujeme za největší překážku obchodu s Ruskou federací,“ zdůrazňuje obchodní ředitel TOS VARNSDORF.

TOS chystá vlastní školu

Další dlouhodobý problém, se kterým se firma potýká, je nedostatek kvalitních pracovníků v technických profesích. Vedení firmy má v úmyslu od září příštího roku otevřít Střední odbornou školu ve Varnsdorfu, kde by se měli vzdělávat jak v učňovském středisku, tak i na střední odborné škole potenciální uchazeči o práci nejen pro TOS, ale i pro další firmy ve Šluknovském výběžku. Školu bude zastřešovat TOS VARNSDORF a vedení firmy by chtělo ovlivňovat i skladbu předmětů tak, aby ze školy odcházeli absolventi, kteří najdou okamžitě uplatnění ve výrobě. Podle managementu firmy je důležité, aby žáci, kteří tuto školu nebo učňovské středisko absolvují, uměli skutečně to, co dnešní výrobní firmy potřebují - aby měli potřebné znalosti a dovednosti. Podle Miloše Holakovského je dnes totiž zcela běžné, že žáci opouštějí střední průmyslové školy anebo učňovská střediska bez znalostí, které by uplatnili v praxi. Konečné stanovisko o otevření nové školy však nemá vedení firmy ve svých rukách. Toto rozhodnutí náleží krajským úředníkům, kteří zatím i přes nesporné argumenty TOS VARNSDORF nenašli dostatek politické vůle a odpovědnosti záměr podpořit.

Velký důraz klade management firmy i na obchodníky, kteří firmu zastupují. „Pokud obchodujete po celém světě, potřebujete partnery, na které se můžete stoprocentně spolehnout. Musí to být nejen loajální prodejci a zaměstnanci dceřiných společností, ale musí být také odborně zdatní jak po technické, tak i po ekonomické stránce. A v neposlední řadě musí umět i dobře vystupovat u konečného zákazníka. To je podle mého názoru základ úspěšného obchodu. Protože o tu druhou stránku - kvalitní výrobek, o tu se postaráme tady ve Varnsdorfu,“ zdůrazňuje Miloš Holakovský.

Důležité veletrhy a výstavy

TOS VARNSDORF dodává v současné době obráběcí stroje do více než 40 zemí světa a značka firmy je na světových trzích poměrně dobře známá. Přesto se účastní důležitých veletrhů a výstav. Ne jen proto, aby firma získala nové zákazníky, ale aby představila široké odborné veřejnosti novinky, se kterými přichází na trh, a aby potenciální zákazníky seznámila s novými službami. Nejčastěji můžeme zástupce TOSu vidět na největší evropské strojírenské výstavě EMO v Miláně nebo v Hannoveru, každoročně se prezentují na výstavě Metalloobrabotka v Moskvě, strojírenském veletrhu v Brně či na velké výstavě v Číně. Jednou za dva roky jezdí i na prestižní výstavu do Chicaga ve Spojených státech amerických. Kromě toho ale firma nezanedbává ani menší teritoria a trhy, takže se každý rok účastní dalších 10 až 15 výstav.

Pro domácí zákazníky je velice důležitou akcí TOSday, která dokáže za brány závodu každoročně přilákat na 200 zákazníků. Je pro ně důležité, aby viděli, jaké technologie se nacházejí ve výrobním závodě, na jakých strojích se vyrábí a jaké je další zázemí firmy. Také je zajímá, jak probíhá kontrola dílců či jejich montáž, v jakých prostorách a s jakým týmem odborníků TOS pracuje. „To všechno utváří dobrý obrázek o firmě a zákazník se pak daleko lépe rozhoduje pro náš produkt, když vidí, že jedná s partnerem, který je na vysoké technické a technologické úrovni. Té totiž pak odpovídají i finální produkty,“ doplňuje Miloš Holakovský.

V nejbližší budoucnosti se hodlá vedení firmy soustředit na úspěšné dokončení testů nového stroje WRD 13, který představí na veletrhu EMO v Miláně. Kromě toho se zaměří i na další rozšíření sortimentu frézovacích hlav, ať už univerzálních anebo ortogonálních. Na EMO by firma chtěla představit i další dvě novinky, totiž frézovací hlavy s dělením po jedné tisícině stupně. To zákazníkovi umožní využít další technologické postupy na zařízeních a strojích z TOSu VARNSDORF. A právě obráběcí stroje značky TOS mají k dispozici velmi široká technologická zařízení, jako jsou lícní desky frézovací hlavy, či systém různého upínání nebo nejnověji možnost nezávislého měření obrobku přímo na stroji pomocí laseru. To jsou odlišnosti, které staví stroje z Varnsdorfu na přední příčky ve světové konkurenci.

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...