1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

TOSHULIN, a.s.

toshulin 16Svislé soustruhy s tradicí směřují do celého světa

Společnost Toshulin, a.s., není v oblasti strojírenství žádným nováčkem. Firma byla založena v roce 1949 a v roce 2014 oslavila 65 let na trhu. Za dobu své existence dodala přes 13 500 obráběcích strojů do 60 zemí světa. Od svého založení se podnik soustředil na výrobu soustruhů, vrtaček, frézek a dalších strojírenských produktů.

Posledních zhruba 20 let se společnost koncentruje jen na výrobu svislých soustruhů a svislých obráběcích center, které vyváží do celého světa. Renomované zákazníky oslovuje tradicí, otevřeným přístupem, důrazem na přesnost a kvalitu, stejně jako výrobou soustruhů na míru.

Podnik sídlí v Hulíně, kde provozuje konstrukční kanceláře a jsou zde umístěné montážní i výrobní prostory. „Žádné pracoviště není dislokované a jsme ryze českou firmou,“ zdůraznil Ing. Vojtěch Toul, obchodní ředitel společnosti Toshulin, a.s. Dodejme, že mateřská společnost provozuje i pobočky, které jsou umístěné v ruském Petrohradě a v čínské Šanghaji. Toshulin je současně vlastníkem Strojimportu, jenž za minulého režimu prováděl export strojů do zahraničí. Dnes společnost Toshulin využívá prodejní síť Strojimportu k odbytu produktů především ve státech Střední a Jižní Ameriky.

Opracování běžných i speciálních materiálů

Svislé soustruhy nebo svislá obráběcí centra, která nesou značku Toshulin, patří k jedničkám ve své oblasti a nacházejí široké uplatnění napříč různými obory. „Stroje mohou sloužit nejen k soustružení, ale lze na nich provádět i další operace, jako je například vrtání, frézování nebo závitování. Vyrábíme stroje s velikostí upínací desky od 800 mm až do 6 metrů dle požadavků zákazníků,“ uvedl obchodní ředitel. Na soustruzích je možné opracovávat železné slitiny i speciální materiály, s nimiž pracují například výrobci leteckých motorů.

Dodejme, že k předním odběratelům soustruhů Toshulin patří právě americký výrobce leteckých motorů General Electric. Firma dodává stroje i české společnosti Bonatrans Group, která vyrábí železniční kola, nebo firmě Siemens, odštěpnému závodu Industrial Turbomachinery, jehož doménou jsou turbíny. K dalším klíčovým zákazníkům společnosti Toshulin patří například Rolls-Royce nebo Caterpillar. „Velmi si považujeme toho, že jsme se s našimi soustruhy dokázali prosadit u těchto renomovaných světových firem,“ konstatoval Vojtěch Toul.

Tradice, přesnost, spolehlivost

Svůj úspěch u zákazníků staví společnost Toshulin na několika pilířích. Podstatnou devizou je skutečnost, že zákazníkům nabízí optimální řešení připravované na míru. „S ohledem na masovou produkci asijské konkurence jsme se přeorientovali na výrobu strojů na míru. Zákazník nás osloví se svými požadavky a my mu postavíme stroj přesně podle jeho představ. Umíme stroje jakkoli upravit, například vyvinout speciální nástrojové držáky. Zákazník získá řešení na klíč, kdy mu stroj postavíme, předvedeme, převezeme na místo určení, smontujeme a předáme k obrábění. To je pevný základ našich služeb,“ popsal obchodní ředitel.

Firma si potrpí na vysokou kvalitu, což se odráží už při pořizování subdodávek. V případě odlitků společnost upřednostňuje české výrobce. Komponenty pro stroje nakupuje v západní Evropě. Tento přístup zajišťuje strojům dlouhověkost a dlouhodobou přesnost. Je to právě slovo přesnost, které se objevuje i v mottu společnosti. „Naše stroje nefungují rok nebo dva, ale třeba až 15 let, a to s vysokou přesností. Ve většině případů se dostáváme do fáze, kdy je stroj ještě stále funkční a přesný, ale je morálně zastaralý s ohledem na elektronické komponenty,“ dodal Vojtěch Toul.

Společnost Toshulin se opírá o tradici. S ohledem na dlouholeté zkušenosti poskytuje zákazníkům prvotřídní servis a kvalitní technické zázemí. Pracovníci jsou schopni vyřešit jakýkoli problém. Klientům je k dispozici tým špičkových technologů, kteří v případě potřeby zákazníka navštíví. V neposlední řadě je klíčovým pojmem společnosti Toshulin spolehlivost. „Naše stroje mají mi-nimální výskyt závad. Pokud se nějaký problém objeví, máme profesionální tým odborníků, kteří využívají dálkovou diagnostiku a umí řešit závady online,“ sdělil obchodní ředitel.

Inovace jsou zásadní

Předpokladem konkurenceschopnosti jsou v každém oboru inovace. Zásadní roli hrají i ve firmě Toshulin. „Snažíme se prosadit i v Číně, kde je trh velmi náročný. Abychom uspěli v čínské masové produkci, musíme neustále inovovat,“ podotkl Vojtěch Toul. Společnost Toshulin sbírá podněty k inovaci uvnitř firmy mezi zaměstnanci. Pravidelně také zasedá inovační rada, kdy je za přispění konstruktérů, technologů a prodejců připravována nová inovační strategie. Ta určuje, co je třeba na strojích zlepšit a jakým směrem by se měl ubírat vývoj. Nezbytnou nutností je v současné době zkracování inovačních cyklů. Společnost současně klade důraz na individuální přístup k požadavkům zákazníků. Customizace strojů je proto součástí trvalého inovačního procesu firmy.

Společnost Toshulin pravidelně vyvíjí nové prototypy strojů. Aktuálně dokončuje stroj PowerTurn 1000, jenž představila loni v říjnu na veletrhu EMO v italském Miláně. Nový stroj se zaměřuje především na potřeby leteckého průmyslu, konkrétně na výrobu leteckých motorů. Firma ve svém areálu vybudovala i tzv. karuselovou dílnu, která je vyhrazena pouze svislým soustruhům z vlastní produkce a slouží také jako showroom. Právě tady probíhá testování novinek, jako je třeba speciální vřeteník na karuselu. Investice ale směřují nejen do vývoje nových prototypů strojů, ale i dovnitř firmy. „Nakoupili jsme velké množství nových špičkových obráběcích strojů od renomovaných německých a japonských výrobců. Modernizovali jsme celý strojový park ve výrobě. Investovali jsme také do nového logistického centra. Máme centralizované sklady a centrální příjem subdodávek,“ uvedl obchodní ředitel.

Export v hlavní roli

Seznam referenčních dodávek, které společnost Toshulin realizovala, je dlouhý a figurují v něm přední společnosti v různých částech světa. Export představuje zhruba 90 % z celkové produkce. „Oblasti, kam směřují naše výrobky, se rok od roku mění. Obecně patří k hlavním trhům v případě západní Evropy hlavně Německo, Velká Británie a Francie. Klíčové zákazníky máme pochopitelně i v USA. Dříve směřoval podstatný objem výrobků i do Ruska. Také Česká republika patří se zhruba 10 % odebraných produktů k významným odbytištím,“ sdělil Vojtěch Toul.

Společnost Toshulin se stále poohlíží po nových teritoriích a rozšiřuje své obchodní aktivity. Provozuje pobočku v čínské Šanghaji a zajímá se i o možnosti uplatnění produktů v jihovýchodní Asii, kde cítí potenciál a možnost úspěchu. „Současně se chceme orientovat na státy bývalého Sovětského svazu, například na Kazachstán nebo pobaltské státy. Plánujeme i návrat do Polska, kde se nám podařilo v posledních letech nastartovat obchodní aktivity a prodat několik strojů. Trh bychom ale chtěli mít ještě více pod kontrolou,“ dodal k aktuálním plánům obchodní ředitel.

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...