1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

ZETOR TRACTORS, a.s.

Zetor 16Stabilní a úspěšná firma už 70 let

Značka ZETOR patří do historie České i Československé republiky stejně jako třeba značka Baťa nebo Orion. Když nejen mezi odborníky ve světě řeknete „ZETOR“, okamžitě si každý vybaví traktory. I dnes, 70 let po vzniku značky, se firma může chlubit stabilitou a silným zázemím.

„V České republice jsme dosáhli nejlepšího tržního podílu za posledních šest let a stali jsme se na domácím trhu jedničkou. Více než 85 % našich produktů exportujeme do zahraničí,“ říká výkonný ředitel společnosti Martin Blaškovič. Sílu značky ZETOR podle něj potvrzuje i prestižní ocenění SuperBrands, které firma získala v roce 2014.

Čtyři modelové řady

Zatímco v roce 1946 byl představen a uveden na trh známý a oblíbený model traktoru Z25, dnes firma nabízí celkem čtyři modelové řady. MAJOR se řadí do střední výkonové třídy, zákazníci mají možnost si vybrat model s výkonem 60 a 80 koní. Tento traktor je nenáročný na provoz a servis a nabízí dobrý poměr mezi cenou a výkonem. Druhá modelová řada PROXIMA, se dělí na modely ZETOR PROXIMA, ZETOR PROXIMA PLUS a ZETOR PROXIMA POWER. Jde o stroje, které slouží jako univerzální zemědělské traktory. Používají se k agregaci se zemědělskými stroji, průmyslovými adaptéry či pro zemědělskou přepravu. Traktory z modelové řady PROXIMA si díky své variabilitě snadno najdou široké využití v oblasti zemědělství, lesnictví i v komunálních službách. Třetí modelová řada FORTERRA nabízí modely FORTERRA, FORTERRA HSX a FORTERRA HD s výkonem až 150 koní. Tyto silné a robustní traktory disponují velmi dobrou hodnotou převýšení kroutícího momentu a nízkými provozními náklady. Modelová řada FORTERRA nachází využití v těch nejnáročnějších podmínkách a je určena pro těžkou práci v zemědělství a lesnictví. Loni firma představila novou, aktuálně nejsilnější modelovou řadu CRYSTAL. „ZETOR CRYSTAL je po dlouhé době první traktor z portfolia značky, který disponuje šestiválcovým motorem od výrobce DEUTZ AG o výkonu 144 a 163 koní. Nový model vyniká jednoduchou obsluhou a nízkými náklady na údržbu a provoz. Hlavní vlastností nových traktorů je síla, odolnost a vytrvalost za každých podmínek,“ říká ředitel provozního úseku Marián Lipovský.

Šestiválcový motor je vybaven 24 ventily a vstřikovacím systémem Common Rail. Robustní blok motoru tvoří kompaktní část nosné struktury traktoru, která je schopna odolávat vysokým zatížením od nesených strojů. Konstantní průběh výkonu motoru zvyšuje produktivitu a snižuje spotřebu. Rozvor Crystalu činí 2840 mm a přispívá tak k lepší stabilitě traktoru. Snadné ovládání zajišťuje převodovka s rozsahem 30 rychlostí vpřed a 30 rychlostí vzad, která se obsluhuje pomocí třístupňového násobiče krouticího momentu (PowerShift), hydraulického reverzoru (PowerShuttle) a tlačítka spojky na řadicí páce (PowerClutch). Systém odpružení přední nápravy složený ze dvou nezávisle odpružených polonáprav zase poskytuje mnohem komfortnější jízdu s nižší hladinou vibrací. ZETOR CRYSTAL vyniká svou univerzálností. Díky koncepci vývodového hřídele se dá využít pro lehké zatížení žací lištou i pro maximální odběry rotačních kultivátorů a krmných vozů. Vývodový hřídel se navíc vyznačuje vysokou účinností při nízké spotřebě paliva.

Moderní elektrohydraulika Crystalu zvyšuje produktivitu práce a snižuje spotřebu paliva o 5 až 7 %. Je totiž vybavena systémem HITCHTRONIC, který jako první uvedl na trh právě ZETOR a který získal řadu ocenění. Kabina Crystalu je prostorná a výrazně eliminuje hlučnost. K pohodlnější práci, a tudíž menší únavě řidiče, přispívají klimatizace a odpružená kabina a náprava. Kabina je navíc vybavena otevíracím střešním oknem s nastavitelnou roletou. Výborná ergonomie ovládacích prvků umožňuje řidiči intuitivní ovládání traktoru bez nutnosti dlouhého učení. Nový CRYSTAL se svými předchůdci inspiroval v ostrých hranách a pravidelných geometrických tvarech krystalů. Aktuální model traktoru je vybaven červenými koly a toto specifikum plánuje ZETOR postupně rozšířit na celé své produktové portfolio.

Mimo traktory nabízí společnost ZETOR TRACTORS zákazníkům i produkty z řady ZETOR SYSTEM. Jedná se o nabídku čelních nakladčů a dalších zemědělských agregací. Čelní nakladače jsou k dispozici ve dvou základních provedeních, ZL a ZX, které se liší v celkové velikosti a ve zvedací síle. Zákazníci si mohou vybrat čelní nakladač ke konkrétnímu modelu, ZETOR SYSTEM je nabízen ke všem produktům značky. Vedle toho jsou v nabídce také originální náhradní díly a komponenty a firma klade velký důraz i na servis a pomoc při technických problémech se stroji.

Většina výroby jde na export

V roce 2014 vyrobila firma 4234 kolových traktorů, 480 komponentů a 108 zákaznických motorů. Více jak 85 % výroby směřuje na export. S velkou oblibou se značka ZETOR podle ředitele Úseku prodeje a marketingu Adama Žerta setkává vedle tradičních trhů, jakými jsou Slovensko, Polsko, Velká Británie, USA a Skandinávie, také v Litvě, Maďarsku, Irsku či v Bulharsku. Značka ZETOR má celkem pět zahraničních obchodních afilací, a to v Polsku, Německu, Francii, Velké Británii a v USA. V dalších zemích, kde firma působí, spolupracuje s nezávislými obchodními partnery. Ti se starají o dealerskou síť na konkrétním území. „Produkty naší značky k zákazníkům přicházejí právě od dealerů, proto je pro nás důležité se věnovat rozvoji dealerských sítí a poskytovat všem našim obchodním partnerům maximální podporu. Pro komunikaci se zákazníky využíváme také ZETOR TRACTOR SHOW, která se osvědčila jako vhodný způsob, jak představit zákazníkům a fanouškům produkty a novinky značky ZETOR, ale také i jako způsob pro získávání zpětných vazeb. O tom, že ZETOR TRACTOR SHOW je správnou volbou svědčí i fakt, že již pátým rokem existence této akce nám každoročně narůstá návštěvnost na našich zastávkách,“ říká Adam Žert.

Firmě se daří i z ekonomického hlediska. Celosvětové tržby v roce 2014 přesáhly 4,2 miliardy korun, konsolidovaný zisk před zdaněním činil 254 milionů korun. „Výší tržeb naše společnost potvrdila své postavení jedné z největších firem zabývající se výrobou zemědělské techniky ve střední a východní Evropě,“ doplnil Lukáš Krejčíř, ředitel finančního úseku. To dovoluje firmě každoročně navyšovat objem finančních prostředků určených na podporu výzkumu, vývoje a prodeje. Za posledních pět let jen v oblasti vývoje stouply investice o 400 %. Technický úsek, kam spadá vývoj a výzkum, se aktuálně podílel na vývoji a zavedení do sériové výroby nového produktu ZETOR CRYSTAL. Pozornost je věnována i postupnému zavádění emisního stupně STAGE IV do všech modelových řad, kterých se dané legislativní nařízení týká. Pokračuje také inovace transmisí. Z dlouhodobého hlediska pak podle ředitele technického úseku Davida Kollhammera běží projekty na rozšíření modelového portfolia, a to jak ve výkonnostním spektru do 200 koní, tak i nižší než je stávající MAJOR 60. V rámci vývoje se firma zaměřuje i na stávající produktové portfolio a jeho inovace.

Rozvoj servisní sítě i nových modelů

„Společnost ZETOR TRACTORS v současné době zaměstnává přes 700 osob a řadí se mezi největší zaměstnavatele v rámci Brna a regionu. Další desítky lidí jsou zaměstnány v zahraničních afilacích napříč Evropou a v Severní Americe,“ říká Jana Ragasová, ředitelka Úseku lidských zdrojů a všeobecné správy. Do budoucna se společnost hodlá zaměřit na rozšíření stávajícího portfolia o nové modelové řady tak, aby zahrnovalo výkonností segment od 50 do 200 koní. „Zaměřujeme se také na rozšíření servisní podpory a dostupnosti náhradních dílů a komponentů a jejich okamžité expedování k zákazníkovi. Naším cílem je zvyšovat komfort a péči věnovanou právě zákazníkům, kteří jsou pro nás klíčoví, a kterých si velmi vážíme,“ říká Adam Žert.

Letos slaví značka ZETOR 70. výročí svého vzniku. Společnost usiluje o to, aby značka ZETOR byla stejně úspěšná i v budoucnu. „ZETOR není jen červený traktor, ale stojí za ním všichni zaměstnanci, obchodní partneři a zákazníci s fanoušky. My všichni tvoříme ZETOR, a proto se nám daří být úspěšnými na trzích již 70 let. I nadále chceme nabízet sofistikované, silné, odolné a efektivní stroje s přijatelnou cenou. Věříme, že společným úsilím a pilnou prací se nám tohoto cíle podaří dosáhnout,“ uzavírá Margaréta Víghová, ředitelka Úseku korporátní komunikace.

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...