1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Lutínský podnik John Crane loni takřka zdvojnásobil zisk na 103 mil. Kč

john crane logoLutín - Společnost John Crane, která v Lutíně na Olomoucku vyrábí komponenty mechanických ucpávek a pružných membránových spojek, v účetním roce 2022/2023 takřka zdvojnásobila čistý zisk na 103,4 milionu korun z 54,5 milionu korun v roce předchozím.

Tržby podniku meziročně vzrostly o 22 procent na 2,859 miliardy korun z 2,349 miliardy korun v roce 2021/2022. ČTK informaci získala z výroční zprávy firmy John Crane, jejíž hospodářský rok začal 1. srpna 2022 a skončil loni v závěru července.

Lutínská továrna John Crane v předchozích letech po poklesu cen ropy a zemního plynu čelila značnému tlaku na snižování ceny ucpávek a membránových spojek, které vyrábí. Mechanické ucpávky a spojky totiž nacházejí uplatnění v ropných rafineriích či v zařízeních na dopravu ropy a plynu, jejichž provozovatelé měli nižší příjmy. V účetním roce 2020/2021, kdy ceny ropy a zemního plynu výrazně vzrostly, se poptávka po membránových ucpávkách a spojkách začala zvyšovat, což se projevilo i v tržbách v následujících dvou letech.

Společnost John Crane na jaře 2018 zprovoznila nový závod v Hněvotíně u Olomouce, ve kterém vyrábí filtrační systémy pro zákazníky z celého světa. Hněvotínský závod postupně přebral výrobní činnost od sesterského podniku v Nizozemsku.

Firma John Crane je součástí nadnárodní skupiny Smiths Group se sídlem v Londýně. Do Lutína v roce 2013 převedla část výroby ucpávek z evropských poboček koncernu, což v následujících letech výrazně zvýšilo produkci firmy, která zhruba 90 procent výrobků exportuje. Lutínská společnost John Crane zaměstnává zhruba šest stovek pracovníků.

26.01.2024 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...