1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

P-D Refractories z Blanenska získala stomilionový kontrakt

metalurgiaBrno - Společnost P-D Refractories, která vyrábí žáruvzdorné materiály pro pece či koksovny, získala stomilionový kontrakt na dodávku koksárenské baterie do Třineckých železáren. Stavba začne příští rok.

Pro P-D Refractories je to největší tuzemská zakázka v letošním roce. ČTK to řekl ředitel společnosti Tomáš Kožoušek.

Třinecké železárny mají dvě koksovny. Pro první z nich dodávala P-D Refractories materiál v roce 2009, druhá koksovna se bude modernizovat nyní.

P-D Refractories letos navýšila počet zaměstnanců o 50 na 704, kvůli novým zakázkám nakoupila stroje a rozšířila jednu z hal. Investice mimo jiné souvisí s dosud největší zakázkou, kterou má firma na podzim podepsat. Její výrobky skončí v koksovně japonské ocelárny Nippon Steel. Výroba forem pro tuto zakázku už podle Kožouška začala. Formu pro koksovnu Třineckých železáren P-D Refractories dělat nemusí, použije ty staré z předchozí zakázky, protože mají identické rozměry.

Formy jsou na výrobu žáruvzdorných materiálů - šamotu a dinasu. Ročně jich firma potřebuje 1200 až 1500. "Jen pro Japonsko jich ale bude 1900, proto je už děláme do zásoby," uvedl Kožoušek. Podle něj je nyní naplněnost závodu stoprocentní a všechny pece jedou na plný provoz. "Tím, že nabíráme nové zaměstnance skokově, pociťujeme nedostatek na trhu v profesích, jako jsou obráběči nebo obsluha strojů," uvedl Kožoušek.

P-D Refractories loni vydělala po zdanění 6,7 milionu korun. Letos původně plánovala i pětiprocentní růst obratu, který loni činil 1,056 miliardy korun. "Podle aktuálních odhadů bude růst až sedmiprocentní," uvedl Kožoušek.

P-D Refractories vyrábí šamotové, vysoce hlinité, dinasové a izolační kameny, žáruvzdorné jíly a ostřiva, akumulační magnetit, komínové vložky, žáruvzdorné malty, tmely a betony. Výrobky jsou určeny pro tepelná zařízení, koksové, vysoké a sklářské pece. P-D Refractories patří do nadnárodní skupiny P-D Group. Téměř 80 procent své produkce vyváží, do zhruba 45 zemí. Většinu obchodů realizuje v eurech.

23.09.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...