1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Papcel očekává, že kvůli ukrajinské krizi přijde o zakázky

Papcel buildingLitovel - Společnost Papcel z Litovle na Olomoucku, která je předním tuzemským výrobcem strojů a zařízení pro papírenský průmysl,

očekává v následujících letech kvůli ukrajinské krizi úbytek zakázek na Ukrajině, v Rusku a Bělorusku až o zhruba třetinu. Novinářům to dnes řekl generální ředitel a majitel Papcelu David Dostál. Papcel drtivou většinu produkce exportuje, přičemž hlavním vývozním trhem je nyní právě Rusko.

"Osobně si myslím, že z teritoria Rusko, Ukrajina a Bělorusko oproti plánu budeme mít o 30 až 40 procent méně (zakázek)," řekl Dostál. Uvedl, že už zaúkoloval finančního ředitele, aby provedl revizi střednědobého finančního plánu Papcelu a zohlednil v něm dění na Ukrajině. Krize na Ukrajině export Papcelu do tohoto teritoria podle Dostála ovlivní až v příštím roce, jelikož letošní zakázky jsou už zajištěné.

Politická nestabilita na Ukrajině má podle Dostála bezprostřední vliv na ekonomiku celého regionu. "Ovlivní to nejen Ukrajinu a Rusko, ale ve skutečnosti také další země, jako je například Bělorusko, které je významným exportérem na Ukrajinu," upozornil Dostál, podle nějž už nyní přibývá firem, které mají problémy získat peníze za dodávky zařízení do těchto oblastí.

Papcel chce očekávaný výpadek nahradit novými zakázkami v Íránu a jihovýchodní Asii. Papcel chce do Íránu vyvážet papírenské technologie a uvažuje i o výstavbě papírny. "Chceme v Íránu investovat a vytvořit společný podnik s místními firmami," podotkl Dostál.

Papcel už do Íránu papírenské technologie dodával, avšak v posledních dvou letech export zastavil. "Bývalý prezident Íránu byl poměrně extrémní a v jeho případě se nedalo hovořit o možnosti rozvíjet vzájemné vztahy a spolupráci. Dnes je tam nový prezident a politika se změnila. Lidé jsou rádi, že došlo ke změně, a jsou optimisté, že sankce vůči Íránu odezní," podotkl Dostál.

Společnost Papcel loni zvýšila tržby meziročně o dvě procenta z 853 milionů korun v roce 2012 na rekordních více než 870 milionů korun. Více než 70 procent tržeb loni Papcel podle Dostála získal díky dodávkám papírenských technologií pro zákazníky z východní Evropy. Hlavním exportním trhem Papcelu bylo opět Rusko, za kterým následovalo Bělorusko. Největšími projekty loňského roku byla rekonstrukce papírenského stroje v ruské Penze a dodávky papírenských zařízení do Turecka a Egypta.

V závěru roku 2013 Papcel zahájil dodávku prvních strojů pro nový papírenský závod v Bělorusku. Zakázka na stavbu a vybavení závodu v hodnotě 69 milionů eur (1,88 miliardy korun), kterou Papcel předloni na podzim získal od běloruského papírenského koncernu Zavod Gazetnoj Bumagi Šklov, bude dokončena v roce 2015.

Podnik Papcel vyrábí a dodává stroje a zařízení pro kompletní linky papírenských strojů. Zajišťuje kusové dodávky, opravy, repase a rekonstrukce výrobních uzlů a celých technologií.

11.03.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...