1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Škoda se odvolala proti výsledkům tendru na tramvaje do Budapešti

Skoda PlzenPlzeň - Skupina Škoda Transportation se odvolala proti výsledkům veřejné soutěže na dodávku 37 nových tramvají do Budapešti. Jde o zakázku za zhruba tři miliardy korun.

Společnost tedy zatím není z tendru definitivně vyřazena, jak je někdy mylně uváděno, řekl ČTK Michal Tobrman z tiskového oddělení plzeňských strojíren.

"Podali jsme další odvolání, protože důvody vyřazení považujeme za irelevantní," řekl mluvčí bez bližšího upřesnění.

Podle deníku E15 zvítězil španělský výrobce tramvají CAF, i když jeho cena je výrazně vyšší, než nabídla maďarská Ganz-Škoda Electric, dceřiná firma plzeňské Škody Transportation. Budapešťský dopravní podnik údajně odmítl českou firmu s tím, že se jí nepodařilo hodnověrně prokázat vlastnickou strukturu. Škoda to odmítá.

Plzeňské strojírny už dodávají 31 nízkopodlažních vozidel do maďarského Miškovce za téměř dvě miliardy korun. První tramvaj s cestujícími už tam jezdí s cestujícími od tohoto týdne, druhá je v Miškovci připravená vyjet. Škodovka porazila v tendru právě CAF, italského výrobce AnsaldoBreda, rumunský Astra Vagoane a polský Solaris.

"Maďarsko patří k našim klíčovým trhům. Od roku 2007 jsme tam dodali elektrovýzbroj pro metro v Budapešti, trolejbusy pro Debrecín, Budapešť a Szeged. Celková hodnota uzavřených kontraktů dosahuje 3,5 miliardy korun," uvedl viceprezident pro obchod Zdeněk Majer.

Podle dohodnutých zakázek musí letos Škoda Transportation vyrobit rekordních 115 tramvají, loni jich dodala 34. Letošní tržby skupiny s více než 4000 lidmi mají vzrůst meziročně o 28 procent na 18,5 miliardy Kč, zisk se má zvýšit z 1,57 miliardy na dvě miliardy korun. Na vývoz půjde letos 65 procent nových produktů.

01.02.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...