1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Výrobce tepelných čerpadel PZP Heating hlásí extrémní nárůst poptávek

growth chart 3Hradec Králové - Přední český výrobce tepelných čerpadel společnost PZP Heating z Rychnovska zaznamenal v souvislosti s energetickou krizí extrémní nárůst poptávek. S tím souvisí i meziroční nárůst produkce firmy, který je v řádu desítek procent, řekl ČTK předseda představenstva společnosti Vladimír Šrajer.

Ekonomická roztržka mezi Západem a Ruskem, kterou odstartovala únorová invaze Moskvy na Ukrajinu, způsobila prudký nárůst cen plynu a vyvolala obavy z vážného nedostatku energie v letošní zimě.

"Tento rok očekáváme meziroční růst produkce o zhruba 65 procent a tento trend očekáváme i v následujících letech," uvedl Šrajer.

Společnost PZP Heating zaměstnává 85 lidí a vzhledem k plánovaným růstům prodejů očekávaných v následujících letech bude podle něj toto číslo stoupat.

V souvislosti s energetickou krizí firma zaznamenala také změny v chování zákazníků. "Jedná se především o extrémní růst poptávek po našich produktech," řekl ČTK Šrajer.

Tepelná čerpadla PZP Heating si podle něj vybírá stále více zákazníků s ohledem na možnost stát se nezávislým na jakémkoli dodavateli energií. Produkty firmy navíc představují ekologický zdroj tepelné energie s možností spojení s jinými technologiemi, například fotovoltaickými elektrárnami a bateriemi. S tím vším pode něj souvisí tlak na vývoj nových, efektivnějších zařízení využívajících ekologičtější typy chladiv. "Jedním ze současných trendů je i využití tepelných čerpadel jako zdroje tepla pro komerční či industriální objekty. Tyto trendy naše společnost následuje," uvedl Šrajer.

Upozornil na dlouhodobou nestabilitu na trhu ovlivněnou nejprve pandemií covidu-19 a následně válečným konfliktem na Ukrajině. Firma se proto potýká s nepříznivými podmínkami především v podobě dodávek výrobních komponent, jako je železo, drahé kovy nebo elektro komponenty a také s personálními kapacitami.

"Toto samozřejmě negativně ovlivňuje i dodací lhůty našich produktů. Největším problémem, který negativně ovlivňuje dodací termíny našich produktů je ale současná kapacita výroby, kterou i přes poměrně velký meziroční růst nedokáže v současné době pokrýt požadavky trhu. V současnosti jsou kapacity roku 2022 již vyprodané," dodal Šrajer.

Společnost PZP vznikla v roce 1992 pod názvem PZP Komplet, původně se zabývala výrobou elektrokotlů a elektrovýrobou. Firma byla průkopníkem vývoje a výroby teplených čerpadel v ČR, první tepelné čerpadlo vyrobila v roce 1994. Zásadním milníkem pro ni byl rok 2002, kdy koupila v Dobrém u Dobrušky bývalý opravárenský závod zemědělské techniky, kam přesunula výrobu. Výrobu v kompletně přestavěném areálu firma zahájila v roce 2003, kde sídlí doposud.

V roce 2011 se odštěpila konstrukce a výroba tepelných čerpadel do nové akciové společnosti PZP Heating, která se specializuje na výrobu tepelných čerpadel. Společnost PZP Heating se v roce 2014 stala dceřinou společností výrobce vytápěcí a sanitární techniky Kermi GmbH, který patřící do švýcarského koncernu Arbonia Group.

"Velmi významným milníkem současnosti je vybudování zcela nového výrobního závodu PZP Heating v Opočně, který by měl vstoupit do plného provozu v září tohoto roku. Pro společnost se toto stalo s investicí několika stovek milionů českých korun dosavadním nejvýznamnějším krokem v historii," uvedl Šrajer.

Společnost PZP Heating uvádí, že je předním českým výrobcem tepelných čerpadel opírajícím se o vlastní vývojové oddělení. Výrobky vyváží do mnoha států Evropy, například do Německa, Rakouska nebo Švýcarska. Většina produkce končí na zmiňovaných trzích evropských států, do ČR dodává zhruba 15 procent produkce firmy.

19,08.2022 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...